Slovenija

Cerar: Dokončne odločitve o sprejemu beguncev še ni

STA
9. 7. 2015, 15.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar je danes pojasnil, da v Sloveniji še ni dokončne odločitve o številu beguncev, ki jih bo sprejela v okviru evropske sheme. Kot je pojasnil, bi jih po najnovejšem luksemburškem predlogu, ki je sedaj na mizi in v razpravi, po določenih kriterijih sprejela nekje med 250 do 300.

STA

Tako kot že v sredo je tudi danes novinarjem v DZ pojasnil, da je ta predlog danes v razpravi na neformalnem zasedanju notranjih ministrov v Luksemburgu. "Za Slovenijo je ta predlog še sprejemljiv v okviru danih možnosti, seveda pa bomo zdaj videli, kakšna bo nadaljnja razprava in v skladu s tem bomo kasneje sprejemali dokončne odločitve," je pristavil.

Glede kapacitet za sprejem beguncev v Sloveniji je povedal, da so se medresorsko že večkrat sestali in zelo intenzivno pogovarjali, kje in na kakšen način bi nameščali begunce. Vendar ta razprava še traja in dokler še ne vedo dokončne številke in tega, v kakšnih časovnih razmikih bodo begunci prihajali, je še prezgodaj govoriti o konkretnih namestitvah in organizaciji.

Glede primernosti omenjenega števila beguncev je zunanji minister Karl Erjavec na novinarsko vprašanje izpostavil, da je Slovenija solidarna in da je glede na okoliščine in na možnosti naše države to število primerno. "Število je bistveno manjše kot v prvotnem predlogu, je pa treba vedeti, da gre za predlog in da se bo odločitev šele sprejela. Mi pa smo sporočili, da bi bil ta predlog sprejemljiv," je dejal. Glede konkretnih namestitev pa bo treba počakati na predloge notranjega ministrstva oziroma vlade, je pristavil.

Cerar je v sredo za v Parizu po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom prvič povedal, da je Slovenija pripravljena sprejeti od 250 do 300 beguncev.

Evropska komisija je maja predlagala dve shemi: za razporeditev 40.000 beguncev, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo, ter za preselitev 20.000 beguncev zunaj EU.

Po predlaganih bruseljskih izračunih naj bi Slovenija skupaj sprejela 702 begunca, in sicer 495 v okviru prve sheme in 207 v okviru druge.

Voditelji članic unije so se na junijskem vrhu zavzeli za prostovoljno solidarnost pri razporeditvi 60.000 beguncev in napovedali, da bodo podrobnosti opredelili do konca meseca.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste