Slovenija

Jeseni več odgovorov glede sanacije rudnika Žirovski vrh

STA/M.J.
7. 7. 2015, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na območju rudnika urana Žirovski vrh je površinska sanacija odlagališča Jazbec po lanskih poplavah zaključena. Predvidoma septembra bo sprejeta vladna uredba o prenosu odlagališča na Agencijo za radioaktivne odpadke (ARAO). Glede bolj problematičnega odlagališča Boršt pa bo septembra predstavitev dopolnjene študije.

STA

Zapiranje rudnika Žirovski vrh, kjer so s kopanjem rude prenehali v začetku 90-ih let, zaradi pomanjkanja finančnih sredstev za dokončno sanacijo plazečega se odlagališča jalovine poteka precej dlje od prvotno predvidenega. Že popravljen terminski plan je predvideval dokončno sanacijo in zaprtje do leta 2007, sedaj pa je jasno, da to ne bo mogoče pred letom 2017.

Po lanskih poplavah v Poljanski dolini, ko se je znova pojavilo vprašanje, kako nevarno bi bilo ob naravnih ujmah lahko nesanirano odlagališče Boršt, so se na državi intenzivno lotili te problematike. Naročena je bila dopolnitev študije o tem, kaj bi pomenilo za radioaktivno obremenitev okolja in ljudi, če bi se primeru močnega potresa ali hudih padavin del odlagališča hidrometalurške jalovine odpeljal v dolino.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je na majskem obisku v Gorenji vasi povedala, da naj bi bilo odlagališče Jazbec do začetka julija prenešeno na ARAO, način sanacije odlagališča Boršt pa še ni bil znan. Minuli petek je ministrica ponovno obiskala območje rudnika in pojasnila, da je treba predhodno sprejeti vladno uredbo o prenosu odlagališča Jazbec na ARAO.

Uredba bo sprejeta predvidoma v mesecu septembru, na njeni podlagi pa bo možno zaključiti vse postopke prenosa, kar je naloga okoljskega ministrstva. Kot je po sestanku z ministrico danes sporočil župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, je potrebno urediti še zadnje odprte zadeve med rudnikom in Agencijo, predvsem o prihodnjih medsebojnih razmerjih in obveznostih. Zato še ta mesec sledi skupni delovni sestanek na ministrstvu.

Glede odlagališča Boršt je bilo na petkovem sestanku dogovorjeno, da bo Strokovni projektni svet za izvedbo sanacije imel septembra predstavitev dopolnjene študije za odlagališče Boršt, na katerega bo povabljena tudi občina. Dopolnjena študija je pokazala nekatere cenejše možnosti za sanacijo in na njeni podlagi naj bi po pogovorih sprejeli odločitev, ali je potreben tudi dodaten, najmanj dva milijona evrov vreden drenažni rov.

Majcnova, ki se je v rudniku Žirovski vrh mudila na dan rudarjev, 3. julija, si je ogledala tudi Toplice v dolini Kopačnice, kjer so jo opozorili na nerazumne zahteve predpisov pri testnih bajerjih s pretočno vodo. Ministrica je pojasnila, da lahko inšpektorat že sedaj predlaga izboljšanje na tem področju.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste