Slovenija

Nekdanji član uprave AUKN Golob: Prodajo Telekoma je treba ustaviti

STA
16. 6. 2015, 14.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Marko Golob je danes pozval k zaustavitvi prodaje Telekoma Slovenije zaradi strateških razlogov ter razvojnih in fiskalnih posledic. Ob tem je zaradi "katastrofalnega" vodenja postopka prodaje pozval k zamenjavi vodstev Telekoma in Slovenskega državnega holdinga (SDH).

STA
Marko Golob

Golob je na novinarski konferenci predstavil poteze ključnih akterjev pri postopku prodaje Telekoma, za katere trdi, da so bile usodne napake.

Kritiziral je že odločitev o prodaji Telekoma maja 2013. Po njegovem mnenju so bili takrat poslanci zavedeni, ker bi morala vlada kot minister za obrambo Roman Jakič naročiti in poslancem predložiti analizo varnostnih vidikov prodaje ključne infrastrukture Telekoma. "Poslanci niso dobili ničesar," je dejal Golob. "Ni bila opravljena nobena analiza razvojnih, fiskalnih in varnostnih vprašanj," je dodal.

Tudi izbor svetovalcev za postopek prodaje po mnenju Goloba ni bil transparenten. "Kolikor vem, javnih razpisov za svetovalce ni bilo. Prav tako ne vemo, kako so plačani," je zatrdil.

Po Golobovih besedah je prav tako nesprejemljivo dejstvo, da stroške postopka prodaje krije Telekom in ne prodajalec oz. SDH. To Telekomu predstavlja nepotreben strošek, škoduje pa tudi zasebnim delničarjem, trdi Golob.

Obregnil se je še ob poravnavo Simobila in Telekoma med procesom prodaje, zaradi česar se je znižal dobiček Telekoma. Izrazil je začudenje nad nižanjem dobičkov ravno sredi prodaje.

Kritiziral je tudi prodajo makedonske podružnice Telekoma, družbe One, brez javnega razpisa ključnemu tekmecu na makedonskem trgu, Telekomu Austria. "Vsak, ki se spozna na konkurenčno pravo, bi moral vedet, da bo združitev drugega in tretjega operaterja razjezila nacionalnega varuha konkurence," je povedal Golob in dodal, da je bilo interesentov za One veliko in bi verjetno iztržili višjo kupnino.

Po njegovem mnenju je prodaja podružnice koristila predvsem Deutsche Telekom, ki bi se ob prevzemu Telekoma izognil preveliki koncentraciji na makedonskem tržišču. Golob je tako zatrdil, da je v postopku prihajalo do favoriziranja nekaterih ponudnikov.

Izrednega pomena so po besedah Goloba tudi obljube, dane med pogajanji. "Kdo sploh lahko podpiše t. i. jamstvo za potencialne izgube iz sodnih postopkov, ki večinoma izhajajo iz kršenja konkurenčnega položaja. SDH ni lastnik, temveč je to država. Kdaj država lahko da jamstvo? Samo s soglasjem DZ, ki pa o tem ni odločal," je povedal Golob. "Kakršnakoli vključitev tega jamstva v pogodbo brez odločanja DZ pomeni kazensko odgovornost," je dodal. 

"Kakšno motivacijo ima novi lastnik Telekoma, da bi tožbe dobil? Najceneje oziroma najmanj težav ima, da tožbe izgubi, saj jih bo plačala država. To pa lahko pomeni do polovice kupnine," je poudaril Golob.

Prodajo Telekoma je po besedah Goloba zaradi številnih napak tako treba brez dvoma ustaviti. "Zaradi katastrofalno vodenega postopka prodaje bi v tem trenutku vsak odgovoren lastnik Telekoma SLovenije in SDH zahteval menjavo vodstva ter vložil kazenske ovadbe in odškodninske tožbe," je še zatrdil Golob.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste