Slovenija

Tako so molzli Telekom

Simon Rosc
15. 6. 2015, 06.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Malu tu in malo tam. Svetovalne, sponzorske, dobaviteljske in druge pogodbe. Na tak način skozi redko sito državnih podjetij poniknejo ogromne količine denarja. Samo Telekom naj bi se na ta način na leto znebil okoli 20 milijonov evrov. Prav to je tudi glavni argument zagovornikov privatizacije, da se vse, ki so pri koritu, od njega odstavi.

Mediaspeed

Kolegi na nacionalni televiziji so se zakopali v odkrivanje, kdo so tisti, ki molzejo naša državna podjetja. Ena največjih molznih krav naj bi bil prav Telekom, za katerega so v soboto iz Cinvena neuradno odgovorili, da ga ne morejo kupiti, dokler ne proda makedonske družbe One. Da so dregnili v osje gnezdo, dokazuje anonimno sporočilo, ki so ga prejeli kmalu po začetku raziskovanja: »Pazite na svojo službo.«

Ogromni pritiski

Na vodilne v državnih podjetjih se za službe in različne pogodbe izvaja ogromen pritisk. Žuganje s kazalcem pride največkrat iz vladajočih političnih struktur ali njenih podaljškov. Nekdanji predsednik uprave Telekoma Peter Grašek je dejal, da sicer neposrednih pritiskov ni bilo, so bili pa posredni.

Mediaspeed

 O podobni zgodbi priča tudi nekdanji predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec. »Pritisk politike – tega je bilo kar veliko, in to je tudi eden glavnih razlogov, zakaj bi morali državna podjetja prodati,« je dejal in nadaljeval, da so se v njegovem tri leta in pol dolgem predsedovanju zamenjali štirje predsedniki nadzornega sveta in vsak je imel svoje želje, potrebe in videnja.

Svetovalne pogodbe in sponzorstva

Pri Telekomu naj bi bili izjemno radodarni, ko gre za sponzorstva. Na leto, tako na nacionalki, v to reko odplakne več kot 10 milijonov evrov. Stroški za marketing, odnose z javnostmi in sponzorstva pa so celo višji kot pri nemškem velikanu Deutsche Telekom. Nekdanji podpredsednik uprave Telekoma Miran Kramberger je v zvezi s tem dejal, da so bili tovrstni stroški takrat, ko je bil on na Telekomu, nekoliko pod vrednostjo stroškov, ki jih za tovrstne storitve porabijo Nemci, a se strinja, da je delež nedvomno previsok.

Na tem sodu naj bi se dolgo časa napajala tudi agencija Pristop, a če to drži in koliko je morebiti ta komunikacijski in svetovalni velikan zaslužil od našega telekomunikacijskega giganta, ni znano. Je pa javnosti bolj znano dvomilijonsko oškodovanje Telekoma Slovenije prek fiktivne svetovalne pogodbe, v katere naj bi bil vpleten tudi nekdanji nadzornik Telekoma Leonardo Peklar. Po besedah Graška je bil Peklar samo kurir za svoje politične botre. Med srečneži, ki bogatijo na račun Telekoma, pa je tudi nekdanji predsednik ZLSD in Olimpijskega komiteja Janez Kocijančič. Njegov bančni račun naj bi bil zaradi sklenjene svetovalne pogodbe na mesec bogatejši za nekaj tisoč evrov.

Milijoni in stara oprema

Ne samo posamezniki. Glavnina denarja iz Telekoma odteče prek podjetij za takšne in drugačne storitve. Najbolj v oči bode največji Telekomov dobavitelj Iskratel, ki je pred leti, tako Grašek, ob prehod na ADSL VSL-tehnologijo prodal zastarelo tehnologijo za več milijonov evrov, ki bi Telekom naredila nekonkurenčen. Tovrstno praksa pa naj bi bila kar stalnica. In tudi to še ni vse, posamezna programska in komunikacijska oprema naj bi bila preplačana tudi za 200 odstotkov. Med tistimi družbami, ki najpogosteje sodelujejo s Telekomom, se omenja Ultra, s katero je bil povezan Gregor Golobič, podjetje Smart Com in tudi podjetje Rajka Janše, ki je po naših informacijah iz Telekoma takoj po nastopu Janševe vlade leta 2004 dobil vse večje posle za nabavo promocijskega materiala.

Mediaspeed

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste