Slovenija

Cerar: SDH ne sme pristati na nobene grožnje iz zakulisja

STA/J.P.
11. 6. 2015, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Premier Miro Cerar je danes za popolnoma zgrešene označil očitke, da naj bi v sredo pred sejo nadzornikov SDH glede prodaje Telekoma nanje izvajal pritisk. Kot pravi, je želel zlasti izpostaviti, da SDH ne sme pristati na nobene pritiske, ki so se pojavili v zadnjih dneh, in "na nobene grožnje iz zakulisja".

Reuters

Premier je v današnji izjavi za medije po posvetu v poslanski skupini poudaril, da je bila sredina odločitev nadzornikov SDH velik korak naprej v smeri odločanja o prodaji. Odločitev je v skladu s stališči vlade, ki je pred tem odpravila pomisleke SDH, in v skladu z izhodiščem nadzornega sveta SDH, da je prodaja primerna in ekonomsko upravičena, je povedal premier. Zdaj je po njegovih besedah na potezi Cinven.

O informaciji, da naj bi ta v torek z dopolnilom k ponudbi želel znižati ceno delnice, je Cerar dejal, da s tem ni uradno seznanjen. Kot je poudaril, je treba preveriti, ali takšna ponudba dejansko obstaja ali pa gre morda za nezanesljive prenose informacij.

Če bi ob dejstvu, da so nadzorniki SDH odločali o veljavni ponudbi, prišlo do nekih dodatnih ponudb, pa bi bili po oceni Cerarja to "nesprejemljivi manevri". Lahko bi šlo celo za "neke vrste izsiljevanje", na kar pa SDH ne bi smel pristati, je poudaril premier.

Tudi v poslanskih skupini SMC po njegovih besedah stojijo za tem, da se postopek nadaljuje, kot je zastavljen. Tako tudi danes na sestanku s poslanci ni bilo kakšnega nemira v zvezi s tem vprašanjem, pač pa je bil pogovor konstruktiven, je dejal.

Cerar se je ob tej priložnosti odzval tudi na očitek Združene levice, da "ni mož beseda", saj da je pred volitvami nasprotoval prodaji strateških podjetij, danes pa zagovarja prodajo Telekoma. Kot je poudaril premier, so pred volitvami res govorili, da strateških naložb ne bodo prodajali, glede Telekoma pa so napovedali, da bodo njegov položaj presojali takrat, ko bo čas za to.

Prav tako so že tedaj poudarjali, da bodo glede njegove prodaje morali oceniti, v kakšni fazi so postopki in koliko bi škodilo integriteti in ugledu Slovenije, če bi jih na silo prekinili. Tako SMC po njegovih besedah tudi tokrat ravna popolnoma v skladu z njegovimi izjavami in izhodišči v času volilne kampanje.

Nadzorni svet SDH je v sredo namreč potrdil osnovno ponudbo Cinvena za Telekom Slovenije, ni pa obravnaval v torek podanih Cinvenovih dopolnil k ponudbi, ker so ta nesprejemljiva za upravo SDH. Slednjo so zato zadolžili, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

Cinven je nato danes sporočil, da je dopolnilo k osnovni zavezujoči ponudbi njen sestavni del, brez katerega ne bi mogel nadaljevati s postopkom zaključka transakcije nakupa skoraj treh četrtin Telekoma Slovenije. Cinven tako razume, da ponudba ni bila sprejeta.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov