Slovenija

VIDEO: Vrtec začasno zaprli, starši zgroženi

Žiga Kariž
10. 6. 2015, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V ljubljanskem vrtcu Hiša pri ladji, ki ga obiskuje 94 otrok, so po analizi tal našli velike količine zdravju škodljivega svinca. Ravnateljica je vrtec preventivno zaprla, otroke so premestili v druge enote. Zaskrbljeni so tudi prebivalci okoliških hiš, saj svoje vrtove že vse od leta 1949 obdelujejo na isti zemlji.

Arhiv svet24

Mestna občina Ljubljana je med letoma 2010 in 2015 izvedla preverjanje kakovosti zemljišč na otroških igriščih, ki se nahajajo ob 50 enotah javnih vrtcev. Rezultati so bili pri 49 normalni, v enoti Hiša pri ladji, ki spada pod Viške vrtce, pa so v tleh našli povečane količine svinca. Zaradi skrb vzbujajočih rezultatov se je ravnateljica Barbara Požun 27. maja odločila vrtec zapreti, otroke pa premestiti.

Tistim staršem, ki so to želeli, so omogočili, da njihovi otroci opravijo zdravniški pregled. Rezultate krvnih testov so starši prejeli prejšnji teden, testiranja se je udeležilo 78 otrok. Pri treh rezultati niso bili dobri, pri enem pa so rezultate označili kot skrb vzbujajoče, zato so ga predali v zdravniško oskrbo. Ob tem opozarjajo, da za zdaj še ni dovolj podatkov, glede na katere bi lahko sklepali, na kakšen način in od kod je svinec prišel v otrokov organizem. Prevelika količina svinca v telesu lahko privede do okvar možganov, do trajnih okvar in zmanjšanja kognitivnih funkcij.

V tleh ob viškem vrtcu so analize pokazale vrednosti okoli 2000 miligramov svinca na kilogram prsti, medtem ko je dovoljena vrednost 530 miligramov na kilogram. Strokovnjaki nacionalnega inštituta za zdravje so staršem na sestanku razložili, da so kljub temu količine svinca, ki lahko v telo pridejo z zaužitjem ali pa vdihavanjem, precej majhne in da ne predstavljajo velike nevarnosti. Tudi rezultati krvnih testov večinoma ne odstopajo od povprečij v Sloveniji.

Vprašanje je, od kod je svinec prišel v zemljo. Prst naj bi bila na tem območju enaka že od leta 1949, kar pomeni, da so se na njej igrali tisoči otrok. Enaka zemlja naj bi bila tudi na vrtovih okoliških hiš. Kako je zemlja vplivala na zdravje vseh teh ljudi, bo zdaj težko preveriti.

Kaj pravi zakon?

Ob teh alarmantnih rezultatih v oči bode predvsem dejstvo, da v Sloveniji nimamo zakonodaje, ki bi obvezno predpisovala testiranje kakovosti zemlje v vrtcih in na območjih, kjer se zadržujejo otroci. Tovrstna testiranja si lahko privoščijo samo v občinah, ki imajo za to dovolj denarja. Kot smo že zapisali, so v Ljubljani preverili kakovost zemlje v 50 vrtcih, v naslednjih letih bodo preverili še 30 enot. Na ministrstvu za okolje zagotavljajo, da ustrezne predpise, ki bi uredili to področje, že pripravljajo.

V Sloveniji imamo trenutno zgolj eno samo odlagališče, ki je registrirano za odlaganje strupenih odpadkov, nahaja pa se v Mežici na Koroškem. Podjetja, ki tovrstna odlagališča potrebujejo, morajo tako rešitev svojih težav iskati v tujini, dejstvo pa je, da leta 1949, ko so na območju vrtca urejali okolico, predpisi niso bili tako strogi kot danes.

Vrtec je danes tako popolnoma zaprt, na njem pa že poteka sanacija. Dela naj bi bila končana do 1. septembra, ko bodo starši lahko tja zopet v varstvo pripeljali svoje otroke. Mnogi izmed njih se sprašujejo, zakaj so jih o rezultatih analize tal obvestili šele zdaj, če bila preiskava izvedena že leta 2014.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov