Slovenija

Novi lastnik Dela je družba FMR

STA/G.G.
3. 6. 2015, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ponudnika za nakup časopisne družbe Delo, FMR in Pronet sta se danes soočila na zaprti dražbi. Zmagala je družba FMR, eden od lastnikov Kolektorja, ki bo za 100-odstotni delež plačala 7,3 milijona evrov. Za nakup Dela se je potegovala tudi mariborska družba Pronet, ki ji je pomagal tudi nekdanji šef NKBM Matjaž Kovačič.

sta
Uprava FMR bo na vprašanja glede nakupa Dela odgovarjala na novinarski konferenci v začetku prihodnjega tedna v Idriji.

Pivovarna Laško pričakuje, da bo prodaja, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, zaključena predvidoma v naslednjih mesecih.

Iz FMR so sporočili, da bo družba FMR "nastopala kot dolgoročni lastnik Dela in podpirala razvoj časopisne hiše Delo na strateškem, tehnološkem in kadrovskem področju".

V FMR se po lastnih navedbah zavedajo, da ima Delo "posebno vlogo v slovenskem medijskem prostoru, ki ga kreira z vsebinami v svojih edicijah, in je na tem področju predvsem odgovorno svojim bralcem".

Predsednica uprave Dela Irma Gubanec od novega lastnika časopisne družbe pričakuje, da bo razumel dejavnost, s katero se ukvarjajo, in jim omogočil nadaljnji razvoj. Za lastnika Dela je po njenem mnenju primeren vsakdo, ki bo prepoznal potencial družbe.

"Kot lastniki si bomo prizadevali, da bomo z dobrim korporativnim upravljanjem prispevali k temu, da bo Delo uspešno poslovalo in na ta način ustvarjalo dobre temelje za ohranitev in razvoj neodvisnega in raziskovalnega novinarstva v skladu s novinarskim kodeksom in etiko. Sočasno, kot lastniki družbe, pričakujemo od uprave Dela dobičkonosno poslovanje, kar je tudi eden izmed pomembnejših razlogov za nakup Dela," so zapisali.

V FMR še pravijo, da je družba v vseh 25 letih delovanja poslovala z bilančnim dobičkom, ki se je med letoma 2002 in 2013 povečal za več kot trikrat. "Družba FMR je danes minimalno zadolžena, kar ji v prihodnosti omogoča financiranje donosnih finančnih in strateških naložb," so zapisali in dodali, da je družba v vseh letih od leta 1995 naprej svojim delničarjem izplačevala dividende. Ena glavnih naložb FMR je naložba v družbo Kolektor Group.

Novinarji Dela od FMR pričakujejo odgovorno in strateško upravljanje

V aktivu in v sindikatu novinarjev Dela od družbe FMR, ki je danes napovedala nakup Dela, pričakujejo odgovorno in strateško upravljanje družbe. V najkrajšem možnem času si od novega lastnika obetajo tudi predstavitev njegovih načrtov z družbo, so sporočili iz izvršnih odborov aktiva in sindikata.

V izvršnem odboru Aktiva novinarjev Dela so zapisali, da aktiv ni bil vključen v proces prodaje in da zato ne pozna pogojev, pod katerimi se je izvršila. Od novega lastnika pa pričakujejo, da bo, ko bodo formalni postopki prodaje zaključeni, uredništvu predstavil svoje načrte z družbo. Prav tako pričakujejo, da se bo vedel kot odgovorni lastnik in da bo vlagal v razvoj novih produktov. Gradil naj bi na temeljih, ki jih je skozi več kot 55-letno zgodovino postavilo Delo.

Da bo zaposlenim v najkrajšem možnem času predstavil svoj načrt upravljanja družbe, od novega lastnika pričakujejo tudi v izvršnem odboru sindikata novinarjev Dela. Razplet "dolgoletne lastniške negotovosti v družbi Delo" sicer pozdravljajo. Novega lastnika pa pozivajo "k odgovornemu in strateškemu upravljanju družbe, obenem pa h konstruktivnemu socialnemu dialogu, ki je zaradi neurejenih razmer v podjetju v celoti zamrl".

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste