Slovenija

Vsak dan nahranijo okoli 100 lačnih ust

T.R.
21. 5. 2015, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lani so ljubljanske Moste postale bogatejše za gostilnico Pod strehco, ki ni običajna. Njen prag v večji meri prestopijo socialno ogroženi in za topel obrok odštejejo pol evra.

Arhiv Pod strehco

V gostilno Pod strehco se v veliki meri pridejo okrepčat socialno ogroženi, takih je devetdeset odstotkov, in okoli deset odstotkov ostalih obiskovalcev. Slednji za obrok odštejejo tri evre. Ob našem obisku je ura odbila deset, ko so v njeni notranjosti gostje že obedovali.

arhiv Svet 24

»Že od lanskega septembra vsak dan prihajam v gostilnico. Hrana je odlična,« je nasmejan dejal Boris in dodal: »Upam, da bom, zdaj ko bom v časopisu, našel punco.« Sedmega julija lani je gostilna odprla svoja vrata. Od takrat v njej vsak dan razdelijo hrano socialno ogroženim, nahranijo okoli 100 lačnih ust, v poletnem času pa tudi napolnijo želodčke otrok, ki poletje preživljajo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje.

arhiv Svet 24

V lični ljudski kuhinji Pod strehco vsakodnevno razdelijo okoli 100 obrokov tople hrane po izredno nizki ceni.

Zadostijo povpraševanju

Zvonko Belič, direktor istoimenske humanitarne organizacije, ki je zdaj registrirana kot socialno podjetje, se spominja, da so do letošnjega aprila večino hrane pripravljali v Šiški in jo od tam vozili v Moste. Ob tem je prišlo do težave, da je bilo več povpraševanja kot ponudbe. Po prenovi kuhinje te težave ni več in v njej pripravljajo vso hrano. Zdaj so sposobni pripraviti do štiristo obrokov, kar pa ni edina novost. Pred časom so za socialne uporabnike uvedli posebne kartice, s katerimi dokazujejo, da jim pripada subvencioniran obrok, za katerega odštejejo pol evra. »Da naši uporabniki odštejejo za obrok simbolno ceno, smo se odločili, ker v Ljubljani manjka gostilnica za socialno ogrožene, kjer ne bi bili ožigosani. S tem ko plačajo, ohranijo dostojanstvo.«

Pet humanitarnih organizacij Ob dejstvu, da je vse več socialno ogroženih zaradi gospodarske krize, niso ostali ravnodušni v naslednjih humanitarnih organizacijah: Slovenska karitas, Lions Club, Rotary Slovenija, Zveza prijateljev mladine Moste Polje in Rdeči križ Slovenije, ki so podpisani kot ustanovitelji Zavoda Pod strehco.

Moto je: Hrana naj lačna usta najde

Obroki nastajajo izpod pridnih rok kuharja, ki mu družbo delajo štirje kuhinjski pomočniki. Naj ne pozabimo omeniti, da peterica dela prostovoljno. Kot pove Zvonko Belič, to niso edini prostovoljci. V bazi jih imajo skupno sto, v njihovi sredini pa so se znašli tudi prekrškarji, ki so bili kaznovani zaradi kršenja cestnoprometnih pravil in so pri njih odslužili kazen.V gostilnici Pod strehco delijo tudi viške hrane iz trgovskih centrov, ki je tik pred tem, da ji preteče rok. Po hrano se ob zaključku delovanja trgovskih centrov vsak dan odpravijo prostovoljci s svojimi avtomobili in jo potem pripeljejo v Moste. Pri tem projektu so k sodelovanju povabili še hotele. Do pred kratkim je lahko kdorkoli prišel po viške hrane od osme do devete ure. »Med ljudmi nismo delali selekcije. Če se je potrudil in prišel do nas, smo mu dali hrano. Naš interni moto namreč je, da je pomembno, da hrana najde lačna usta. Od vzpostavitve sistema s karticami pa po viške hrane pridejo socialni uporabniki. Največkrat dobijo sendvič, burek, pecivo.« Sogovornik pripominja, da bodo v kratkem socialnim uporabnikom predhodno poslali sms, naj pridejo iskat viške hrane. Na tak način se bodo izognili gneči pred vrati, ko se običajno nagnete do petdeset ljudi. Ob zaključku pogovora Zvonko Belič še povabi umetnike, ki bi bili pripravljeni darovati sliko, kipec ali kaj podobnega, s katerimi bi v gostilnici ustvarili domače vzdušje. 

Arhiv Pod strehco

Razdelili preko 24 ton hrane

V slabem letu dni so v gostilni Pod Strehco razdelili preko 24 ton hrane, ki so jo podarili trgovci, ter pripravili preko 15 tisoč obrokov. Kot opažajo, število gostov gostilnice raste, pri tem so številčnejši tisti, ki koristijo subvencionirane cene toplih obrokov. Kljub temu bi si želeli v svoje vrsti povabiti še ostale gostje.

Polna cena obroka v srčni gostilnici Pod strehco znaša tri evre. Vsak dan imajo tudi do šest oblikovanih menijev, ki so sestavljeni po načelih zdrave, sveže in polnovredne hrane. Od vsakega obroka, ki je plačan po polni ceni, je vsa razlika nad lastno ceno namenjena Skladu socialnih obrokov. Novost v gostilnici je tudi ponudba toplih napitkov, kot so kava, čaj in drugo. Da bodo Pod strehco tudi v prihodnje lahko zagotavljali visoko raven kakovosti vseh njihovih storitev, prosijo podpornike za nujno pomoč. Preko Zveze Lions klubov Slovenije so odprli možnost SMS donacije, in sicer z besedo POMAGAMO na 1919 lahko dobrosrčni ljudje donirajo 1 evro v Sklad socialnih obrokov.

Poleg tega so oblikovali tudi druge oblike pomoči (več na www.podstrehco.si): pomoč osebi z možno donacijo 3, 15 ali 60 evrov za dan, teden ali mesec, pomoč družini z možno donacijo 12, 60, 240 evrov za dan, teden ali mesec, pomoč meseca z možno donacijo 300, 1500, 6000 evrov za zagotavljanje trajnostnega poslovanja in s tem zagotavljanja obrokov večjemu številu socialno ogroženih ljudi.

Za vso podporo in nakazila bodo neizmerno hvaležni: TRR: IBAN SI56 6100 0000 6424 560, Delavska hranilnica d.d. Ljubljana.

Najbolj enostavno pa lahko meščani Ljubljane izrazijo pomoč tako, da pridejo v srčno kuhinjo Pod strehco na odlično, zdravo, obilno kosilo in s seboj pripeljejo še prijatelje ali družino. Na voljo je pestra izbira sveže pripravljenih jedi, solat, sladic, dobre kavice in sokov. Zasnovali so tudi že posodobitev notranjih prostorov, kjer bodo s prostovoljci obarvali zdajšnje bele stene in s pomočjo natečaja poiskali avtorje, slikarje in kreativce, ki bi jim podarili svoje slike, grafike, fotografije, kipce. Na ta način bo prostor pridobil toplino pa tudi potreben pridih ljubeznivega, k ljudem naravnanega prostora.

V poletnem času želijo oživiti še vrtni del gostilnice, kjer so pravkar postavili prva omizja, delajo pa tudi na potrebni ozelenitvi.

arhiv Svet 24

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov