Slovenija

Na parado v Moskvo gre Erjavec

STA
30. 4. 2015, 13.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor se je danes odločil, da bo Slovenijo na slovesnosti in vojaški paradi ob koncu druge svetovne vojne v Moskvi 9. maja zastopal zunanji minister Karl Erjavec, so danes sporočili iz Pahorjevega urada.

Arhiv Svet24

Pahor je odločitev sprejel tudi po priporočilu Evropskega sveta, da se visoki predstavniki držav članic Evropske unije vojaške parade v Moskvi ne udeležijo. Slovenijo bo zastopal zunanji minister in podpredsednik vlade Erjavec, ki bo sodeloval tudi v vseh drugih pietetnih dogodkih slovesne obeležitve.

Moskva je vabilo na vojaško parado poslala 68 predsednikom držav, tudi Pahorju, ter voditeljem Združenih narodov, Sveta Evrope, Unesca in Evropske unije. Kot so danes sporočil v Kremlju, je udeležbo potrdilo okoli 30 predsednikov držav oziroma vlad.

A zaradi napetih odnosov med Moskvo ter Washingtonom in Brusljem zaradi Ukrajine v rusko prestolnico med drugim ne bo voditeljev Velike Britanije in Francije ter ameriškega predsednika Baracka Obame. Nemška kanclerka Angela Merkel na dan zmage prav tako ne bo odpotovala v Rusijo, bo pa Moskvo obiskala dan kasneje, kar je po mnenju opazovalcev kompromisna odločitev.

Vojaške parade se 9. maja ne bodo udeležili niti slovaški premier Robert Fico niti češki predsednik Miloš Zeman niti nekdaj prvi zaveznik Rusije, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Fico in Zeman nameravata namesto tega 9. maja položiti vence pred spomenik neznanemu vojaku v Moskvi.

V Moskvi bosta 9. maja tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in generalna direktorica Unesca Irena Bokova, med visokimi gosti, ki jih pričakujejo na paradi, pa bodo med drugim predsedniki velesil, kot sta Kitajska in Indija, voditelji številnih držav z območja nekdanje Sovjetske zveze, Kube, Južnoafriške republike in Zimbabveja, Vietnama, Venezuele, Cipra, Srbije, Makedonije, BiH in Republike srbske ter Palestine in Mongolije, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

V Moskvo naj bi se po napovedih tujih tiskovnih agencij podal tudi grški premier Aleksis Cipras. Severnokorejski voditelj Kim Jong Un pa je udeležbo na moskovski paradi odpovedal.

Predsednik republike Pahor se bo 9. maja udeležil osrednje prireditve ob 70.letnici zmage nad nacifašizmom, ki jo pripravljata Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Mestna občina Ljubljana na Trgu republike v Ljubljani, popoldne pa bo nastopil kot slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 70-letnici konca druge svetovne vojne v Topolšici.

Pred tem bo skupaj z ruskim veleposlanikom Dokujem Zavgajevim položil tudi venec v spomin padlim ruskim vojakom pri spomeniku zmage in grobnici Rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti, so še napovedali v Pahorjevem uradu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste