Slovenija

Vodja intervencije: Takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat v Ljubljani še ni bilo

STA/M.J.
29. 4. 2015, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rezultati analize vsebine sumljivih pošiljk, ki jih je danes prejelo več institucij, tudi predsedniška in vladna palača ter DZ, bodo znani v štirih do petih urah, je medijem pred DZ povedal vodja intervencije iz Gasilske brigade Ljubljana Gorazd Breskvar. Po njegovih besedah takšnih intervencij v toliko institucijah naenkrat v Ljubljani še ni bilo.

STA

Kot je pojasnil Breskvar, so bili dopoldne v roku pol ure do 45 minut s šestih lokacij obveščeni, da so prejeli neznane vsebine v obliki prahu. Nekaj je bilo še zaprtih kuvert.

V prostore institucij so vstopali po vrsti. Najprej tam, kjer je bila pošiljka razsuta, sicer pa po vrsti, kot so institucije prijavile prejem pošiljke. Najprej so se pristojne enote podale na vlado in k predsedniku republike.

Vse vzorce, ki so jih pobrali, bodo oz. so že posredovali v analizo v laboratorij, po Breskvarjevih besedah pa bodo rezultati znani po štirih ali petih urah. Do tistega trenutka vsi, ki so bili v prostorih s sumljivo pošiljko, večinoma osebje v vložiščih služb, ostajajo v karanteni v samem prostoru.

Breskvar je zatrdil, da je na terenu dovolj gasilcev in drugih enot, policije in laboratorijskih pripadnikov. V akciji sodeluje okoli 20 gasilcev, vpoklicali so še dodatno izmeno in nekaj društev, če bi prišlo še do podobnih dogodkov, je dejal Breskvar. Po njegovih besedah sami vedno dogodek obravnavajo tako, kot bi šlo za najhujšo zadevo. Vsako institucijo so najprej zavarovali policija ter gasilci.

Pojasnil je tudi postopek intervencije. V plinotesnih oblekah v prostor s sumljivo pošiljko vstopi pripadnik specialne enote protibombnega oddelka ter pripadnik gasilcev, ki naredita hitro analizo glede suma na eksploziven del, obenem pa vzameta vzorec za kasnejšo analizo. Sledi dekontaminacija razkužil za uničenje morebitnih bioagensov, zato da se zadeva ne bi širila naprej.

Pisemske pošiljke s sumljivo vsebino so danes prejeli na vladi, v uradu predsednika republike, državnem zboru, na ministrstvih za finance in za delo ter na ljubljanski občini, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. Nekatere vzorce so že poslali na analizo, prostorov državnih organov pa niso evakuirali. Seja vlade danes kljub temu poteka nemoteno. Sumljivo pošiljko so prejeli tudi na koprski občini, kjer so izpraznili stavbo.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov