Slovenija

V DZ pričakovati predlog za dva nova ministra

sta/mv
27. 4. 2015, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Premier Miro Cerar bo v torek razkril izbiro za novega ministra za izobraževanje, favoritinja je neuradno profesorica Maja Makovec Brenčič. Predlog naj bi s kandidaturo Andreje Katič za obrambno ministrico te dni poslal v DZ. Vlada pa med prazniki načrtuje še druge pomembne odločitve - v sredo bo sprejela reformni program in program stabilnosti.

sta
Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali tudi o ministrskih kandidatih, naj bi bila neuradno 13. maja.

Predsednik vlade in predsednik SMC Cerar je že tretjo ministrico oz. ministra za izobraževanje, znanost in šport v mandatu te vlade iskal po odstopu Klavdije Markež v začetku aprila. V tem času je izpostavil, da novega ministra išče tako med člani stranke kot zunaj nje. Kot pomemben kriterij je poudaril strokovnost in izkušnje, a tudi potrebno zaupanje med njim in novim ministrom.

Čeprav mu je poslanska skupina SMC predlagala tudi dva izmed svojih članov, poslanca Jasno Murgel in Mitjo Horvata, pa tokrat novi minister oz. ministrica ne bo prihajala iz poslanskih klopi. Tako je pred dnevi zatrdila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Povedala je tudi, da je ena najresnejših kandidatov prorektorica Univerze v Ljubljani Makovec Brenčičeva.

Medtem pa je stranka SD nekoliko pohitela in minuli teden presenetila s predlogom, da Janka Vebra, ki ga je DZ razrešil s položaja ministra za obrambo, nasledi poslanka in podpredsednica DZ Andreja Katič. S predlogom se je v medijih odprlo tudi vprašanje, ali jo utegne na podpredsedniškem stolčku DZ naslediti Veber. Za zdaj se v poslanski skupini, pravijo, o tem še niso pogovarjali. Vendar pa je temu scenariju - glede na to, da je DZ Vebra razrešil s funkcije ministra - težko verjeti, saj je tudi funkcija podpredsednika DZ voljena.

Zaslišanja kandidatov predvidoma prihodnji teden

Pričakovati je, da bo Cerar predloga za oba ministra ali ministrici državnemu zboru posredoval v prihajajočih dneh, morda že v torek. V tem primeru bosta zaslišanji ministrskih kandidatov pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi najverjetneje po prvomajskih praznikih. Vsak kandidat za ministra se namreč po poslovniku DZ delovnemu telesu predstavi in odgovarja na vprašanja najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur.

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali tudi o ministrskih kandidatih, naj bi bila neuradno 13. maja. Katičevi so poleg SD podporo že napovedali v DeSUS, pričakovati jo je tudi iz največje vladne stranke.

Vlada bo v medprazničnih dneh potrjevala program stabilnosti in reformni program

Za zdaj še nepopolno vladno ekipo pa čaka še kar nekaj dela. Na sredini seji bo ministrska ekipa predvidoma sprejemala nacionalni reformni program za prihodnji dve leti in dopolnjen program stabilnosti, ki ju mora v Bruselj poslati do konca meseca. Koalicija je minuli teden opredelila nekatere bolj konkretne javnofinančne ukrepe, ki nakazujejo na delno sprostitev varčevalnih ukrepov prihodnje leto tako v sociali kot pri plačah v javnem sektorju.

Za zdaj kaže, da je zadoščeno pogojem SD glede socialnih transferjev in pogoju DeSUS glede usklajevanja pokojnin ter regresa upokojencem.

Takoj po prvomajskih praznikih pa namerava koalicija narediti piko na i strategiji upravljanja državnih naložb s klasifikacijo. Postopki privatizacije, vključno z odločitvijo Slovenskega državnega holdinga glede Telekoma Slovenije, bodo tako verjetno pomembno razgrevali politično ozračje tudi v maju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste