Slovenija

Janez Janša - vse za šov!

Črt Kaker
17. 4. 2015, 06.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Iskanje pozornosti Janeza Janše je zasenčilo celo resničnostna šova Bar in Big Brother.

sta

Specializirano državno tožilstvo sumi, da ima Janez Janša približno pol milijona evrov nepojasnjenega premoženja. Janša vztraja, da je izvor svojega premoženja že pojasnil, hkrati je prepričan, da je afera ponovno prišla iz Murgel. Predsednik SDS se je včeraj le odzval na trditve, da naj bi specializirano državno tožilstvo v finančni preiskavi zoper njega odkrilo za kar pol milijona evrov premoženja nepojasnjenega izvora, kar je skoraj enkrat toliko, kolikor je sumila KPK. Razlika je v tem, da je KPK lahko preiskovala samo premoženje politika Janeza Janše, tožilstvo pa vseh družinskih članov Janše.

Janševe dileme

»Imam velike dileme sprejeti okuženo pošiljko, ki je bila poslana iz hiše korupcije,« je cinično poudaril prvak opozicije. Toliko o spoštovanju pravne države in sodne veje oblasti. Očitki so po njegovih besedah »skregani z logiko in zdravo pametjo« in bodo na neki stopnji po njegovem prepričanju padli, vendar pa Janša verjame, da ne na prvi. Po njegovih besedah so namreč iz slovenskega pravosodja »logiko pameti in pravičnosti že zdavnaj izgnali«. Predsednik SDS mogoč neposreden motiv za to dogajanje vidi tudi v ugotovitvah KPK glede koruptivnosti generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Janša je izpostavil, da se finančna preiskava nadaljuje s pravdnim, in ne s kazenskim postopkom. V njem državo zastopa pravobranilstvo, poteka pa po postopku, ki je »zelo specifičen«. »Gre za inkvizicijska pravila. Tam moraš dokazati, da nisi čarovnica,« je pojasnil. Podobno zakonodajo imajo tudi na Irskem, kjer mora preiskovanec sam dokazati, od kod mu sumljivo premoženje, a tega na Irskem nihče ne imenuje inkvizicija.

Dejal je še, da je bilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) odpravljeno, zato ni več zakonske osnove, na podlagi katere je bila finančna preiskava uvedena. »Gre zgolj za zlorabo državnih in paradržavnih institucij za obračun z notranjim razrednim sovražnikom,« je še dejal Janša, a ob tem pozablja na svojo vlogo v aferi Depala vas, zaradi česar je pozneje ostal brez položaja obrambnega ministra.

Približno uro po koncu novinarske konference je bilo Janši vabilo le vročeno, kar so potrdili v državnem zboru.

Mediaspeed

Vsega krive Murgle

Janša je še dejal, da je premoženje njegove družine pol manjše, kakor mu očitajo, in da tako v preteklosti kot tudi danes noben očitek z njegove strani ni ostal nepojasnjen. »Pol leta sem bil v zaporu, nihče me ni ničesar vprašal. Zdaj se nekomu mudi in zganja histerijo z vročanjem vabila. Tu ne bo velikega poka. Tudi tisti veliki pok iz Murgel se bo počasi razblinil. Je le še žalosten prdec iz Murgel,« je prepričan predsednik SDS.

Ob gledanju nastopov Janeza Janša tako človek dobi občutek, da spremlja resničnosti šov, ki bi ga lahko poimenovalo »Janša vs. Murgle«. Murgle in Milan Kučan so namreč vsakokratni krivec njegovih težav.   

Redko na delovnem mestu

Od Janeza Janše, ki že več kot 20 let vodi največjo opozicijsko stranko, bi pričakovali, da delo poslanca opravlja s karseda veliko vnemo in resnostjo. A kakor razkrivajo podatki državnega zbora, je Janez Janša po izpustitvi na začasno prostost v parlamentu veliko manj, kot je bil v času, ko je živel na Puščavi. Svojo odsotnost je v vsakem primeru predsedniku državnega zbora oziroma predsedniku delovnega telesa, katerega član je, najavil že vnaprej, saj bi v nasprotnem primeru ostal brez vrste ugodnosti. 97. člen poslovnika državnega zbora namreč določa, da »za dneve neopravičene odsotnosti s seje državnega zbora ali seje delovnega telesa poslancu ne pripadajo plača, regres za prehrano med delom in povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela.« Luksuz, ki ga imajo le poslanci. Predstavljate si delavca v tovarni, ki bi »prešprical« večino svojih delovnih obveznosti z opravičilom, da je obvestil direktorja podjetja. Koliko časa bi tak delavec ostal zaposlen? Po slovenskih standardih bi v kratkem času pristal na cesti.

sta

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste