Slovenija

Fišer zavrača ugotovitve protikorupcijske komisije

STA
13. 4. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Generalni državni tožilec Zvonko Fišer v nasprotju z ugotovitvami protikorupcijske komisije trdi, da je pri odločanju o imenovanju Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega tožilstva "ravnal vestno in v dobri veri, brez kakršnegakoli koruptivnega namena in ne da bi zlorabljal svoj položaj".

STA
KPK je konec preteklega tedna ugotovila, da sta generalni državni tožilec Zvonko Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar pri nadzoru imenovanja Boštjana Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

Zato Fišer zavrača ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, saj "državno tožilstvo pod mojim vodstvom s svojim delovanjem dokazuje nasprotno, namreč da se dosledno in učinkovito bori proti korupciji," so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Ob tem Fišer v sporočilu za javnost meni, da "ugotovitve senata ne ustrezajo resnici", prav tako postopek protikorupcijske komisije po njegovem mnenju vpletenim ne zagotavlja učinkovitega varovanja pravic v skladu z načeli poštenega odločanja, vključno z izvajanjem dokazov.

"Po drugi strani takšno obravnavanje postopka komisiji omogoča, da izreka najhujše pravne in moralne sodbe zgolj na podlagi lastne razlage ravnanja drugih, ne da bi ti imeli vsaj možnost neposrednega zaslišanja pred komisijo," je dodal.

Rezultat takšne zakonske ureditve in načina odločanja je po Fišerjevem mnenju akt, ki ne vsebuje nobene vsebinske podlage za opredelitev domnevno spornega ravnanja, ki je "celo na subjektivni ravni ovrednoteno kot zavestno ravnanje s kriminalnim poimenovanjem".

Tako je zgrožen ob dejstvu, da sme državni organ proti posameznikom razglašati obsodbe, ki jih z istimi besedami ne bi smelo izreči niti kazensko sodišče. Po njegovem mnenju je takšno stanje predvsem posledica zakonske ureditve in dejanskih razmer, v katerih Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opravlja svoje delo.

"Komu take razmere ustrezajo, ni težko ugotoviti, državnim tožilcem pri njihovem delu zanesljivo ne. Prav državni tožilci s svojimi dejanji dokazujemo, da se v celoti zavedamo vseh dolžnosti, nalog in odgovornosti, še posebej v boju proti korupciji," je poudaril.

Po njegovem mnenju "bodo absurdne obtožbe o mojem koruptivnem ravnanju, v povezavi z vedno bolj pogostimi političnimi, medijsko poudarjenimi očitki, privedle le do novih poskusov preusmerjanja pozornosti od korupcije same proti tistim, ki korupcijo zatiramo".

Zato napoveduje, da se bo z vsebino ugotovitev KPK "s čisto vestjo in z dvignjeno glavo" soočil pred vsemi organi, ki so pooblaščeni za ocenjevanje in odločanje o njegovem delu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste