Slovenija

Ovadba zoper tožilko iz zadeve bulmastifi zaradi zlorabe položaja zavržena

STA
21. 3. 2015, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljansko tožilstvo je zavrglo ovadbo zoper tožilko v suspenzu Dragico Kotnik zaradi zlorabe položaja. Vendar bo Kotnikova najbrž morala na sodišče zaradi domnevnega posredovanja tožilskega dokumenta, a ji še niso uspeli vročiti obtožnega predloga. Prav tako ji tožilstvo ni uspelo vročiti vabila na disciplinsko razpravo, razpisano v četrtek.

Nekdanjo vodjo oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu, znano predvsem iz zadeve bulmastifi, je Komisija za preprečevanje korupcije naznanila policiji, ker naj bi leta 2011 zlorabila položaj.

To naj bi Kotnikova storila z opustitvijo pregona zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto. Eno razpravo so na sodišču že opravili, nato pa je policija tožilko obiskala zaradi domnevne predaje zaupnega dokumenta novinarju Mitji Lomovšku. Karbo je zastopala odvetniška družba Matoz, prav njo je najela tudi Kotnikova.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je aprila 2012 ugotovila, da tožilkino ravnanje ob odstopu od pregona ustreza definiciji korupcije, zato so zadevo naznanili policiji. Vendar pa je tožilstvo kazensko ovadbo zavrglo. Kotnikova je o tem pred nekaj dnevi spregovorila v intervjuju za Demokracijo in potezo KPK izpred treh let označila za popolnoma neutemeljeno, z mnenjem pa naj bi komisija tudi neustavno posegla v neodvisnost dela državnega tožilca. "No, na tem primeru je KPK ugotovila, da sem koruptivna, in izdala tako zmešano odločbo, da sem na njeni podlagi lahko spoznala, da imajo osebe na KPK izjemno šibko strokovno znanje in da resnično nimajo pojma o pojmu," je menila Kotnikova. Dodala je, da so v omenjenem primeru policista Karbe obstajali vsi zakonski pogoji za umik obtožnega predloga.

Zato je tožilstvo po njenem popolnoma neutemeljeno uvedlo disciplinski postopek. Tožilka se je namreč kmalu potem znašla v disciplinskem postopku, ki pa še ni zaključen. Ravno v četrtek bi morala potekati disciplinska obravnava, so pojasnili na vrhovnem tožilstvu, a se to ni zgodilo, saj vročevalec Kotnikovi ni uspel vročiti vabila.

Od uvedbe kazenskega postopka zaradi domnevne predaje tožilskega dokumenta je tožilka tudi v suspenzu, torej že skoraj leto in pol. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so za STA pojasnili, da glavna obravnava v tej zadevi še ni spisana, saj obtoženima - poleg Kotnikove tudi Lomovšek - obtožnega predloga še niso uspeli vročiti, hkrati pa sodišče še ni naredilo preizkusa obtožnega predloga. Obravnava bo predvidoma razpisana po sodnih počitnicah.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste