Slovenija

Ne le ministrica Stanka, dodatno služil tudi mož Franc!

Simon Rosc
11. 3. 2015, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po tem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije pretekli teden obelodanila zaslužke prek avtorskih pogodb in je postal javen tudi bajni postranski zaslužek ministrice Stanke Setnikar Cankar, se krog zaslužkarjev počasi širi. Med njimi se je znašel tudi mož ministrice, zaposlen na Zavodu RS za šolstvo. Prijavo je potrdila tudi protikorupcijska komisija.

STA

Samo javna objava zaslužkov prek avtorskih pogodb je bila dovolj, da je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar podala odstopno izjavo. Kot dekanja upravne fakultete je poleg svoje redne plače, ki je mesečno nanesla 3500 evrov, v enajstih letih po strani zaslužila še 636.000 evrov.

Fakulteta za upravo: »V skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih ima dr. Stanka Setnikar Cankar zamrznjeno zaposlitev.«

To pomeni, da je na mesec dodatno zaslužila 4800 evrov, torej je bil njen postranski zaslužek celo višji od njene redne plače. Oboje skupaj pa je njen proračun na mesec obogatilo za 8300 evrov.

Kot je pojasnila Setnikar Cankarjeva, zaposleni v visokem šolstvu takšne honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, v tujini ali pa za svetovalno in raziskovalno delo. Za javnost je pozneje zatrdila tudi, da pri omenjenih honorarjih ni šlo za javna sredstva, temveč za denar iz tržne dejavnosti fakultete.


Zaušnica ministrici

Ministrica v odstopu je kmalu po tej izjavi dobila zaušnico Komisije za preprečevanje korupcije, ki je pojasnila, da je po podatkih Uprave za javna plačila fakulteta za upravo v letih 2013 in 2014 iz virov, ki niso posredni in neposredni proračunski uporabniki, prejela približno 50.000 evrov, in sicer 23.939,24 evra leta 2013 in 26.447,51 evra leta 2014.

Mediaspeed

Setnikar Cankarjevi pa je v bran stopila kar fakulteta za upravo, kjer so zapisali, da domnevajo, da KPK pri objavi podatkov o tržnih sredstvih fakultete za upravo ni upoštevala, da izvajajo tržno dejavnost tudi za posredne in neposredne proračunske uporabnike.

Krog zaslužkarjev se širi

Obtožbe, da je dodatno zaslužil več kot pol milijona evrov, so v preteklih dneh letele tudi na ministra Dušana Mramorja, a ker gre za obdobje pred letom 2003, teh dodatnih zaslužkov ni mogoče razbrati. Jih pa bo minister sam, tako je obljubil, pojasnil danes, ko se vrne iz tujine. Niso pa elitni zaslužkarji le v fakultetni sferi, ampak jih lahko najdemo tudi na srednješolskem nivoju. Eden takšnih je na primer direktor Šolskega centra Novo mesto Štefan David, ki je prek avtorskih pogodb skupaj zaslužil 372.224,62 evra.

Služil tudi mož

A če se vrnemo nazaj na ministrico v odstopu ... Ta, kot kaže, v družini Setnikar Cankar ni edina, ki je z javnimi sredstvi polnila svoje žepe. V uredništvo smo prejeli pismo, ki podobnih dejanj, torej postranskih zaslužkov na račun javnega denarja, obtožuje tudi moža ministrice, dr. Franca Cankarja.

4800 evrov je ministrica na mesec dodatno zaslužila z avtorskimi pogodbami.

Ta je namreč zaposlen na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, in sicer na delovnem mestu področnega podsekretarja, in opravlja delo vodje središča za kakovost in raziskovanje.

Kot je zapisal avtor pisma, naj bi dobil ministričin mož za projekte, ki jih je dobil zavod, nakazana finančna sredstva. »Na projektu so delali strokovno usposobljeni delavci zavoda, ki pa zanj niso dobili nobenega honorarja,« je še zapisano. Avtor Cankarja obtožuje zlorabe položaja, nekorektnosti do delavcev in drugega. Prijavo zoper zaposlenega na omenjenem zavodu je za Svet24 potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

8100 evrov je dodatno zaslužil ministričin mož.

O nakazilih dr. Francu Cankarju smo povprašali Zavod RS za šolstvo. Pojasnili so nam, da je poleg svoje plače, ki mesečno znaša 2715,84 evra, prejemal še plačila za delo na projektu SPIRIT Slovenija 2013 in 2014 ter na projektu Inovativnost. Po podatkih, ki so nam jih posredovali, je v zadnjih petih letih prek avtorske pogodbe zaslužil 3793,27 evra, k temu pa je treba prišteti še 4345,28 evra, ki jih je prejel zaradi povečanega obsega dela.

Ministrica nazaj na fakulteto za upravo

Čeprav bo Setnikar Cankarjeva kmalu zapustila prostore ministrstva na Masarykovi 16 v Ljubljani, pa se bo lahko vrnila nazaj na fakulteto za upravo, kjer ima v skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih zamrznjeno zaposlitev.

STA

STA

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste