Slovenija

Zgroženi nad občino

Gabrijel Toplak
4. 3. 2015, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Skupina Samoorganizirana krajevna skupnost Pekre je v okviru Iniciative mestni zbor na županstvo naslovila protestno pismo.Udeležba samo petih mariborskih svetnikov na zboru krajanov za gradnjo vrtca je razburila tamkajšnje krajane, saj naj bi s tem pokazali svojo skrb do krajevnih problemov. Ob občine želijo pooblaščeno uradno osebo in redno obveščanje glede statusa projekta.

svet24

Peti zbor Samoorganizirane krajevne skupnosti (SKS) Pekre je z napovedano temo izgradnje vrtca v Pekrah privabil precejšnje število krajanov. Presenetljivo malo je bilo mlajših, ki bi jih problematika vrtca sicer morala najbolj zanimati. Zbora se je udeležilo tudi pet mestnih svetnikov (Samo Robič, mag. Tomaž Kancler, Aleksander Županek, Milan Mikl in Matej Žmavc), a se krajani z njihovim opisom problematike niso zadovoljili in jim jasno povedali, da so pričakovali predstavnike občine.

Svet24

»Z neudeležbo predstavnika občine je mestna oblast ponovno pokazala svojo skrb do krajevnih problemov,« je bilo slišati, a so iz SKS Pekre zatrdili, da so na zbor res vabili svetnike, saj je bil odgovor županstva že vnaprej znan. »Pred zborom sta bila na sestanku na županstvu predstavnika Sveta KS in zbora prebivalcev, ki so jima med drugim zagotovili, da bo vrtec Pekre umeščen v predlog proračuna,« so poudarili in svetnike opozorili na nekaj dejstev. Predvsem da vrtec ne ustreza sodobnim prostorskim standardom vzgoje in izobraževanja, hkrati je energetsko izjemno potraten in predstavlja velik strošek za vzdrževanje. Krajani so bili namreč vselej enotni, da je treba nadaljevati z akcijami in vztrajati pri svojih zahtevah, to je novi vrtec.

Skupina, ki je organizirana v okviru Iniciative mestni zbor (IMZ), je pred kratkim na županstvo naslovila tudi protestno pismo, a odgovorov, kot pravijo, po več zastavljenih točkah še niso prejeli. V pismu pa vodstvu občine žugajo, da so starši otrok v vrtcu Studenci – enota Pekre, zgroženi in ogorčeni nad aktivnostmi oziroma nad malomarnostjo mestne oblasti do tega problema.

svet24

»Aktivnosti v zvezi z izgradnjo novega vrtca so se začele že leta 2005, do danes pa razen projekta in dokumentacije ter praznih obljub ni nič novega. V vseh teh letih je bilo zamujenih veliko priložnosti, da bi se projekt končno izpeljal. Trenutno je vrtec sicer za otroke še varen, ampak popolnoma neustrezen. Za današnje dni je prav groteskno, denimo, da želijo vzgojiteljice po jutranjem zračenju prostorov zapreti okno, pa se to ne da. Ker ne gre drugače, otroke do prihoda hišnika, premestijo v drugo igralnico, ki že sama po sebi ne zagotavlja dovolj prostora za eno skupino otrok, kaj šele za dve,« razlagajo na primeru Manica Kamenšek, predstavnica staršev, Tanja Kuralt iz Sveta KS Pekre in Polona Lah iz združenja Za zbor prebivalcev IMZ SKS Pekre, ki so se podpisale pod protestno pismo.

svet24

Zgrožene še ugotavljajo, da so bile vse obljube, tako od župana Andreja Fištravca kot nekdanjega direktorja občinske uprave Marka Žule, zgolj predvolilno nastopaštvo. Odgovorne zato pozivajo, da jim pojasnijo razloge za neuspeh na razpisu za pridobitev sredstev Evropske unije, in sprejmejo oziroma izpeljejo vse postopke, ki so potrebni, da se zagotovijo potrebna finančna sredstva za začetek gradnje vrtca. Želijo tudi, predvsem, ker bi bili z izgradnjo njihovi otroci deležni kakovostnega bivanja, ki ustreza današnjim standardom vzgoje in izobraževanja, da na občini imenujejo pooblaščeno uradno osebo, s katero bodo zainteresirani (starši otrok, krajani KS Pekre in predstavniki Sveta KS Pekre) lahko v stalnem kontaktu glede statusa tega projekta.

Iz občinske službe za odnose z javnostmi odgovarjajo, da je podžupanja Mestne občine Maribor Jelka Černivec v začetku februarja sprejela predsednika sveta in člana sveta KS Pekre Branka Mlakerja oziroma Vojka Robiča na temo vrtca v Pekrah. »Pojasnila je, da se zavedajo te problematike, in predstavila načrte za izgradnjo v letošnjem letu. Je pa treba dodati, da je tudi župan dr. Andrej Fištravec na zadnji seji mestnega sveta izpostavil, da bodo sredstva za izgradnjo novega vrtca v Pekrah zagotovljena v proračunu MO Maribor za leto 2015, ki je trenutno še v pripravi,« so zapisali v službi za odnose z javnostmi.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste