Slovenija

Majda Celan živi na robu, pristojne službe pa gledajo vstran

Gabrijel Toplak
2. 3. 2015, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Majda Celan je prepričana, da je upravičena do I. stopnje invalidnosti in 90-odstotne okvare telesa, a ji strokovne službe odgovarjajo, da novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne pozna več pravice do invalidnine, ki je nastala zaradi posledic bolezni.

Gabrijel Toplak

Težavam Majde Celan iz Preradovičeve ulice v Mariboru, ki boleha za neozdravljivo cirozo jeter, med hospitalizacijo pa si je zdrobila še kolk, ni videti konca.

Gabrijel Toplak

»Komisija mi je priznala I. stopnjo invalidnosti in 90-odstotno okvaro telesa, iz Ljubljane pa mi pišejo, da mi invalidnosti ne priznajo.«

Živi povsem na robu, pravi, pristojne službe, od katerih že nekaj časa povsem upravičeno pričakuje pomoč, pa še kar naprej gledajo vstran. Že lani decembra, kot smo pisali, je klicala na pomoč, saj je ostala brez zdravstvenega zavarovanja, daljše poti lahko premaguje samo z invalidskim vozičkom, na Centru za socialno delo Maribor pa je večkrat neuspešno prosila za pomoč. In Celanova je še vedno prepričana, da se ji dogaja krivica. Čeprav je od mariborskih zdravstvenih služb že pred nekaj leti dobila vse ustrezne zdravstvene dokumente in potrdila, ki dokazujejo njeno invalidnost ter telesno okvaro, jo je pred kratkim presenetilo pismo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Pisno so ji sporočili, da njena invalidnost ni priznana. »Nedavno sem bila spet na komisiji, ki mi je priznala I. stopnjo invalidnosti in 90-odstotno okvaro telesa. In iz Ljubljane je spet prišel odgovor, da mi invalidnosti ne priznajo, češ da sem še potrebna nadaljnjega zdravljenja. Iz dokumentov namreč ne morejo razbrati mojega bolezenskega stanja,« je pojasnila Celanova. S temi odgovori pa se ne bo sprijaznila, zato je pomoč poiskala tudi pri varuhinji bolnikovih pravic.

Iz mariborske enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije odgovarjajo, da je zavarovanka (Celanova, op. p.) lani ponovno uveljavljala pravice iz invalidskega zavarovanja glede ocenitve delovne zmožnosti in telesne okvare. »V revizijskem postopku je bilo mnenje invalidske komisije I. stopnje (pridobila je I. stopnjo invalidnosti) spremenjeno. Ugotovili so, da pri zavarovanki zdravljenje še ni zaključeno, in prav tako spremenjena 90-odstotna telesna okvara v 50-odstotno. Januarja letos je vložila pritožbo in celotna zadeva zavarovanke je v pritožbenem postopku na centrali zavoda, kjer bo invalidska komisija II. stopnje ponovno proučila medicinsko in delovno dokumentacijo ter podala izvedensko mnenje,« so zapisali. Dodali so, da zavarovanka pravice do invalidnine za 50 odstotkov telesne okvare ni pridobila, ker je v začetku leta 2013 začel veljati novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. In slednji več ne priznava oziroma pozna pravice do invalidnine, ki je nastala zaradi posledic bolezni. Pravico do invalidnine lahko pridobijo le tisti zavarovanci, pri katerih je nastala telesna okvara zaradi posledic poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, kot določa zakon.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste