Slovenija

Vse pripravljeno za 17. trnovski maraton

pr
12. 2. 2015, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V nedeljo, 15. februarja, bo potekal že 17. trnovski maraton, prireditev, ki zaradi svoje bogate zgodovine vedno znova privablja tekaške navdušence iz vse Slovenije.

ZD Črni Vrh

Pobuda za izvedbo prve množične prireditve v teku na smučeh v takratni Jugoslaviji je nastala v zdaj že nekdanjem Hotelu Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo, kjer so se sestali takratni direktor hotela Lucijan Pelicon, nekdanji reprezentant v teku na smučeh Janez Pavšič, predstavnik Jugoslovanske ljudske armade Miloš Rutar in poznani novinar Tone Fornezzi Tof. Po vzoru obstoječih velikih tekaških maratonov v sosednjih državah so želeli podobno prireditev pripraviti tudi doma z namenom spodbujanja zdravega načina življenja in dobrega počutja, načrte in poznejšo izvedbo pa so posvetili tudi spominu na narodnoosvobodilne boje.

Pri izbiri imena za prireditev je imel največ zaslug Tof, ki je skupaj sestavil tri besede: TRNOV (simbol napora in trpljenja), SKI (mednarodna oznaka za besedo smučarski) in TRNOVSKI (Trnovski gozd, v katerem je med 2. svetovno vojno deloval 9. korpus NOB). Prva izvedba maratona je bila 10. marca 1974, ko se je na progi, dolgi 25 kilometrov, spopadlo 553 tekačev. Prvi zmagovalec (in tudi zaporedni trikratni zmagovalec) je bil Filip Kalan.

ZD Črni Vrh

Na maratonski razdalji, 42 kilometrov, se je prvič tekmovalo leta 1976, število udeležencev pa je iz leta v leto skokovito naraščalo. Osmega februarja 1981 so tekači na 7. trnovskem maratonu postavili rekord. Več kot 3500 se jih je namreč podalo na progo, s čimer prireditev še danes nosi slovenski rekord po udeležbi. Ambicije in načrti so bili še višji in tako so leta 1986 pripravili celo 60-kilometrsko progo. Pozneje so usodo maratona krojile predvsem slabe zime, ki so velikokrat preprečile njegovo izvedbo. Tokrat so častitljivi športni prireditvi vremenske razmere veliko bolj naklonjene. Zato domačini, združeni v zvezo društev Črni Vrh, te dni intenzivno pripravljajo vse potrebno za nedeljsko dogajanje.

ZD Črni Vrh

17. trnovski maraton tekačem ponuja dve progi; sedemkilometrsko trim tek progo in progo v dolžini 21 kilometrov (mali maraton), ki šteje tudi za pokal Slovenski maraton. Proga bo pripravljena tako za drsalno kot tudi klasično tehniko. Tekači se lahko prijavite prek spletne aplikacije Smučarske zveze Slovenije ali na dan tekmovanja v Črnem Vrhu med 8. uro in 10.30.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste