Slovenija

Kaznovana bolnišnica Novo Mesto

M. Žnidaršič
23. 1. 2015, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Splošni bolnišnici Novo mesto zatrjujejo, da ne prikazujejo umetno dolge čakalne dobe, da bi se pacienti odločali za samoplačniške programe. Teh na področju ortopedije sploh nimajo.

M. Ž., B. B.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pred kratkim objavil ugotovitve lanskega nadzora nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh 11 izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov, najvišjo, ki znaša 15.200 evrov, pa novomeški bolnišnici.

Zavodu poročajo mesečno

V novomeški bolnišnici po besedah direktorice mesečno poročajo o čakalnih dobah. Te so v večini primerov znotraj dopustnih, izjema pa so čakalne dobe za revmatološko in ortopedsko specialistično ambulanto ter za operacije kolkov, kolen in krčnih žil. Nekoliko presegajo tudi čakalne dobe za MR- in CT-preiskave. Že vrsto let vodijo čakalne knjige elektronsko, lani pa so bili, je dejala Retljeva, tudi bolnišnica, ki je uspešno sodelovala v pilotni uvedbi e-naročanja, projekta, ki bi lahko v Sloveniji zaživel letos.

Na ZZZS sumijo, da želijo nekateri pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo. Direktorica novomeške bolnišnice Mira Retelj meni, da omenjeni nadzor pri njih tega ni potrdil.

»ZZZS je nadzor izvajal zaradi suma, da zavarovane osebe z obiskom v samoplačniški ambulanti zaobidejo čakalno dobo specialistične ambulante in tako tudi prej pridejo do operacije. V konkretnem administrativnem nadzoru kot nepravilnost ni bil evidentiran prehod z napotnico iz samoplačniške specialistične ambulante v čakalno knjigo za operativni poseg, temveč je kot nepravilnost evidentiral primere, ki so bili po njihovem mnenju brez ustrezne utemeljitve operirani prej kot tisti, ki so bili v čakalno knjigo uvrščeni z zgodnejšim oziroma starejšim datumom,« je pojasnila.

Bolnišnica je na osnutek zapisnika po nadzoru podala pripombe in dodatna pojasnila, vendar, kot je dejala Retljeva, ne enega ne drugega niso upoštevali. »Za 38 primerov, ki bi naj bili napačno vodeni v čakalni vrsti, smo za 14 primerov dali pojasnila, vendar ZZZS ni upošteval niti pojasnila za tiste primere, ki so bili administrativna napaka pri pacientih, pri katerih je bila operacija nujna zaradi poškodb, niti tam, kjer se je zdravstveno stanje pacientov tako poslabšalo, da je bila potrebna urgentna operacija,« je razložila in dodala, da v vseh primerih niso finančno oškodovali ZZZS, tako da kazen ni upravičena. »Sicer pa v novomeški bolnišnici na področju ortopedije ne opravljamo samoplačniških operacij,« je poudarila.

M. Ž., B. B.

Direktorica novomeške bolnišnice pa se strinja, da je potreben dodaten denar za skrajševanje čakalnih dob in tudi da je nujno spremeniti pravilnik o vodenju čakalnih dob. »Ta je v marsičem nedorečen in ne upošteva specifike zdravstvenega stanja številnih pacientov, ki so uvrščeni na čakalnih seznamih, njihovih potreb in želja ter različnih nepredvidenih dogodkov, denimo, ko pacient zaradi zdravstvenih razlogov ni sposoben za operacijo ali pa zaradi osebnih razlogov ne želi oziroma ne more priti na poseg v terminu, ki mu ga dodelimo, kadrovske spremembe ob odhodih ali bolniških odsotnosti zdravnikov,« je pojasnila in dodala, da bi bilo res koristno, da bi imeli vsi e-naročanje, kot je predlagal tudi ZZZS. V novomeški bolnišnici že vrsto let vodijo čakalne knjige elektronsko, lani pa so sodelovali v pilotni uvedbi e-naročanja.

»Za operacije, ki imajo čakalno dobo več kot leto dni, imamo podpisane izjave pacientov, da so kljub temu pripravljeni čakati na operacijo pri nas. Do zdaj smo dokaj uspešno organizirali delo in v največji meri spoštovali pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ne nazadnje lani nismo imeli pritožb na račun dolgih čakalnih vrst,« je še povedala Mira Retelj.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste