Slovenija

Nadaljnje zmanjševanje denarja za raziskave in visoko šolstvo lahko vodi v nerazvitost

STA
21. 1. 2015, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sredstva za raziskave in visoko šolstvo se zmanjšujejo že pet let zapored in če se bo ta trend nadaljeval, bomo počasi tonili v nerazvitost, je bilo slišati na današnji okrogli mizi. To je ob napovedih zmanjševanja sredstev za raziskave, razvoj in inovacije ter visokošolsko izobraževanje v Sloveniji v Ljubljani pripravil Institut Jožef Stefan.

STA

Uradnih številk o tem, za koliko naj bi se z rebalansom proračuna v letošnjem letu zmanjšala sredstva za raziskave in visoko šolstvo, ni, a po besedah predsednika Rektorske konference Ivana Svetlika obstajajo namigi, da naj bi do krčenja vseeno prišlo. Na področju znanosti naj bi sredstva Javni agenciji za raziskovalno dejavnost z zdajšnjih 137 milijonov evrov zmanjšali na 115 milijonov, je bilo slišati od nekaterih udeležencev.

Če bi se sredstva zmanjševala neposredno univerzam, bi to po besedah Svetlika pomenilo, da univerze ne bi mogle več pokrivati osnovnih stroškov delovanja. "Že zdaj ima namreč vsaj polovica fakultet Univerze v Ljubljani težave z zagotavljanjem osnovnega poslovanja," je povedal.

Na okrogli mizi z naslovom Je naše znanje res tako malo vredno? so posebej izpostavili pomanjkanje sredstev v raziskovalni dejavnosti. Predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije Jadran Lenarčič je povedal, da je včasih veljalo, da v Sloveniji za znanost namenjamo toliko, da bi lahko vsakemu prebivalcu Slovenije kupili eno kavo na teden, vendar to po njegovih besedah niti približno več ne drži.

Lenarčič razume težave proračuna, a si sam ne zna predstavljati, kako bo država lahko naredila premike, če znižuje sredstva za raziskave.

Po oceni direktorja Znanstveno raziskovalnega centra SAZU Ota Lutharja gre pri zmanjševanju sredstev za "eklatantno nerazumevanje znanosti kot prvega gonila", kar bo imelo posledice ne samo za področje znanosti, ampak za celotno družbo.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je opozoril, da imajo finančne težave zaradi zmanjševanja sredstev univerzam v zadnjih letih tudi na njihovi univerzi. Po njegovih besedah je bila univerza ustanovljena iz strateških razlogov, zato se mu zdi nerazumno dejanje, da jo pustijo životariti.

Na okrogli mizi so sodelovali številni zaposleni na univerzah in v raziskovalni dejavnosti, pri tem pa večinoma opozarjali, da se družba pri nas premalo zaveda pomena znanja in premalo vlaga vanj. Zato mladi, kot je bilo slišati, odhajajo v tujino, mladi iz tujine pa ne pridejo v Slovenijo, ker jim ne more ponuditi dovolj dobrih pogojev. Slišati je bilo pozive, da se je treba nerazumnemu varčevanju na tem področju odločno upreti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste