Slovenija

Delićeva in Selan prepričana v politično motiviranost sodnega postopka

STA
5. 1. 2015, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je danes začelo sojenje zoper novinarko Anuško Delić in nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana. Delićeva je v zagovoru dejala, da je informacije pridobila s klasičnimi novinarskimi metodami jih preverila z javno dostopnimi viri. Ovadba je, kot je poudarila, politično motivirana. S tem se je strinjal tudi Selan.

Mediaspeed

Delićeva je zagovoru tudi poudarila, da bi moralo tožilstvo postopek, v katerem ji očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ustaviti. Kot je pojasnila, gre za napad na svobodo medijev in na ustavno pravico svobode izražanja. Po njenih besedah je s svojimi članki opozorila, "da ekstremna desnica deluje iz zasede ter razgalila dejstva v korist javnosti".

Obdolženka je prepričana, da mora tožilstvo najprej dokazati, da je sploh razpolagala s tajnimi dokumenti. Dejala je, da je delala v skladu z novinarskim kodeksom in preverila navedbe z javno dostopnimi viri informacij. Pri tem je imela deset človeških virov, katerih identitete ne bo razkrila. Ob tem je zagotovila, da ni videla ali brala nobenega dokumenta Sove ter da ni bila obveščena, da je pri svojem delu operirala s podatki, ki jih je imela Sova.

Informacije bi lahko vsak dobil tudi iz drugih virov

Selan pa je v zagovoru poudaril, da je po objavi člankov v dobrem mesecu sklical tri sestanke. Zadevo je z nekaterimi sodelavci preučil in nato ugotovil, da so informacije v člankih podobne tajnim podatkom Sove, vendar da gre za informacije, ki bi jih lahko vsak dobil iz drugih virov. Poleg tega pa niso nastale škodljive posledice za Sovo. Takrat je sprejel tudi ukrep filtriranja informacij, tako da je zmanjšal naslovnike tistih, ki prejemajo tajne podatke, je pojasnil.

Sodni postopek Selan razume kot to, "da je nekdo želel, da sede na zatožno klop". Po njegovih besedah bodo priče izpovedale, da delo ni opravljal malomarno, ampak profesionalno.

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut je iz obtožnice povzela, da obtožni predlog Delićevi očita, da je protipravno prišla do tajnih podatkov in jih nato objavila v treh člankih ter tako storila tri kazniva dejanja. Njen zagovornik Emil Zakonjšek je ob tem pripomnil, da ne gre za tri, ampak za eno nadaljevanje kaznivega dejanja. Zaradi objave tajnih podatkov, ki so bili pridobljeni s prikritimi ukrepi, pa je bilo po mnenju tožilstva onemogočeno nadaljevanje dela Sove.

Selanu pa obtožnica očita, da je kot odgovorna in uradna oseba Sove zavestno opustil ovadbo kaznivega dejanja, za katerega je zagrožena kazen tri leta zapora, s tem, ko ni podal ovadbe zoper Delićevo in neznano uradno osebo, ki naj bi ji sporočila tajne podatke, je še dejala Žvanutova.

Sojenje se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevalo v sredo z zaslišanjem nekaterih prič iz Sove, zato bo javnost izločena. V nadaljevanju postopka pa bodo konec meseca izvedli nekatere dokaze obrambe, s katerimi naj bi Delićeva dokazala, da je informacije iz člankov dobila iz javno dostopnih virov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste