Slovenija

Cene nepremičnin še padale

T.R.
31. 12. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kriza na trgu nepremičnin vlada že nekaj let. Cene stanovanjskih nepremičnin so se nižale že tretje leto zapored. Poznavalci nepremičninskega trga so bili ob koncu lanskega leta prepričani, da so cene že dosegle dno, vendar so se zmotili, saj letos še padale. Najslabše so jo odnesle starejše hiše, ki so jih gradili večinoma v sedemdesetih letih preteklega stoletja.

Kager Hiše

Poznavalci nepremičninskega trga pravijo, da je za nami še eno negativno nepremičninsko leto, ki je bilo kljub temu pestro. Marca je padel zakon o davku na nepremičnine, konec leta pa mineva v znamenju uvedbe energetske izkaznice. Poleg tega je mogoče opaziti, da banke kreditno sposobnim strankam prihajajo naproti z ugodnimi obrestnimi merami.

Branko Potočnik iz mariborske nepremičninske družbe INSA pravi, da so bili konec leta 2013 prepričani, da so cene že dosegle dno, vendar so se zmotili. »Cene nekaterih nepremičnin so letos namreč še za malenkost upadle. Najslabše so jo odnesle starejše hiše, predvsem klasična gradnja velike kocke, ki je prevladovala v sedemdesetih letih preteklega stoletja.

Tovrstne hiše, stoječe na lepih parcelah v Mariboru in okolici, smo prodajali tudi pod 100.000 evrov. Posebej slabo pa so se prodajali poslovni prostori, predvsem pisarne v višjih nadstropjih in brez parkirnih prostorov. Tudi tukaj opažamo, da bodo morali prodajalci, če želijo takšno nepremičnino prodati, ceno žal spustiti pod realno tržno ceno.« Pri tem dodaja, da v Mariboru praktično ni ponudbe novogradnje, prav tako primanjkuje novejših hiš na zanimivih lokacijah. 

Na vprašanje, kaj je še zaznamovalo iztekajoče leto, sogovornik pravi, da je bilo lani (in tudi v minulih letih) več prodaj zaradi nezmožnosti plačila na primer kreditnih obveznosti in položnic. »Lastniki nepremičnin, ki jim zaradi zapadlih obveznosti grozi dražba nepremičnine, so spoznali, da je zanje veliko ugodnejše, če nepremičnino prodajo na trgu in iz kupnine poravnajo svoje dolgove, kot prodaja na dražbi, kjer so dosežene cene vedno nizke, stroški postopkov pa visoki.

Stranke običajno ostanejo brez nepremičnine, razlika dolga pa se ne izbriše, temveč upniki preostanek terjajo še iz drugih sredstev.« Glede uvedbe energetskih izkaznic pa pravi, da je sicer povzročila nekaj zmede, vendar pričakuje, da se bo trg umiril že januarja. »Naše stranke nam dnevno dostavljajo energetske izkaznice, tako da se število nepremičnin z energetsko izkaznico iz dneva v dan povečuje. Večina lastnikov je energetsko izkaznico že naročila in pričakujemo, da bodo izdelane v januarju. Pri tem računamo na razumevanje inšpektorjev, za katere smo prepričani, da bodo stranke, ki čakajo na že naročeno izkaznico, razumeli in jih ne bodo sankcionirali.«

Vpogled v cene
Preden se je začela finančna in gospodarska kriza, konkretno od leta 2008, so se cene nepremičnin ponekod v Sloveniji znižale do dvajset ali še več odstotkov. Lani denimo je bila povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Sloveniji 1510 evrov, kar je sedem odstotkov manj kot leta 2012 ali 17 odstotkov manj kot leta 2007. Še vedno pa so stanovanja najdražja v Ljubljani in na Obali.

Po podatkih geodetske uprave je bila lani v Ljubljani povprečna cena stanovanja dobrih dva tisoč evrov, kar je deset odstotkov manj kot leta 2012 in za petino manj kot leta 2008. Na Obali (brez Kopra) pa smo morali lani za rabljeno stanovanje odšteti v povprečju 2260 evrov za kvadratni meter, kar je deset odstotkov manj kot leto prej. V okolici Ljubljane je bila povprečna cena za kvadratni meter 1790 evrov. V primerjavi z letom 2008 so cene nižje za 15 odstotkov. Branko Potočnik v naslednjem letu pričakuje, da bodo cene večine nepremičnin ostale bolj ali manj stabilne. 

Tistim, ki se bodo odločili prodajati v letu 2015 nepremičnino, direktorica Ljubljane nepremičnine Mateja Todić Curk svetujete, naj se povežejo z nepremičninsko agencijo specializirano za območje, kjer se nepremičnina nahaja. Dobra agencija jih bo seznanila z tržnimi razmerami, jim svetovala tržno prodajno ceno ter skupaj bodo naredili projekt za prodajo te nepremičnine. Prodajalci naj v izogib problemov čim prej izdelajo energetsko izkaznico.

Vsem kupcem nepremičnine pa sogovornica predlaga, naj se čim prej podajo v nakup, saj je po njenem za kaj takega pravi čas.  V kolikor prodajalec nima izdelane energetske izkaznice, pa naj preverijo mesečne stroške porabe. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste