Slovenija

Fištravec z višjo plačo kot Janković

Gabrijel Toplak
16. 12. 2014, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Četudi so za socialo in kulturo v mestu napovedali določene reze, je bruto plača župana znašala nekaj več kot 3800 evrov. Direktor Damjan Lah je prejel okoli 3280 evrov bruto, svetovalec župana za gospodarstvo Marko Kovačič pa 2217,19 evra bruto.

Mediaspeed

Mariborski župan dr. Andrej Fištravec je poskrbel za novo razburjenje med občani. Potem ko si je februarja, kot je dejal, pomotoma kupil obleko s službeno kartico, denar pa pozneje vrnil ter mariborskim javnim zavodom in nevladnim organizacijam v proračunu napovedal krčenje proračunskih sredstev za njihove programe, so Mariborčani spet na nogah.

Na Mestni občini Maribor so za bruto plače vseh zaposlenih v prejšnjem mesecu zapravili 430.000 evrov.

V javnost je namreč pricurljala vest, da je bruto plača mariborskega župana za letošnji november znašala 4204 evre, kar je denimo več, kot naj bi prejel ljubljanski župan Zoran Janković (prejel naj bi 4117 evrov bruto), četudi so zaradi finančne stiske odpovedali praznične koncerte, ki jih bodo zdaj izvedli sponzorji. Iz občinske službe za odnose z javnostmi so včeraj za Svet24 pojasnili, da so za bruto plače zaposlenih na Mestni občini Maribor novembra namenili 430.000 evrov. »Župan spada v 57. plačni razred, kar pomeni 3814,13 evra bruto, Marko Kovačič je zaposlen po podjemni pogodbi za plačilo 2217,19 evra bruto na mesec oziroma 1200 evrov neto na mesec, direktor mestne uprave Damjan Lah pa je razvrščen v 53. plačni razred, kar pomeni 3280,48 evra bruto,« je odgovorila piarovka Tina Rep. Nemirov v štajerski prestolnici pa še ni konec, četudi je včeraj mariborski župan obvestil mestni svet o umiku točke z dnevnega reda redne seje, pri kateri bi obravnavali izhodišča za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016. Na proračunsko luknjo, ki še vedno buri duhove, so se namreč odzvali v mariborskem SMC in županu pisali: »Ljudem v stiski je treba pomagati z dodatnimi ukrepi, kot so spodbujanje javnih del, razvoj podjetništva in sodelovanje vseh deležnikov za razvoj gospodarstva, tudi z novimi delovnimi mesti. Razmere je treba reševati prioritetno, z razvojnimi projekti in s sodelovanjem oziroma povezovanjem, iskati potrebne rešitve.« V SMC, ki ga na mestni ravni vodi Andrej Špenga, so Fištravca pozvali, naj čim prej oblikuje trdno programsko koalicijo, ki bo sposobna uspešno sanirati mesto in izvesti prepotrebne razvojne projekte, saj dosedanja pogajanja, pravi Špenga, potekajo prepočasi. Zadeva počasi dosega vrhunec, saj so v primeru, če jim župan ne bo prisluhnil, že napovedani prvi protestni shodi. Kolesarska mreža pripravlja protestno vožnjo po ukinjenih proračunskih postavkah, za petek pa sta zdaj na anonimnih facebook profilih napovedana že dva protestna shoda.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste