Slovenija

FOTO: Janša: Danes je konec nekega začetka, a še ni konec poti

G.G./Č.K./Ž.K./STA
12. 12. 2014, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po začasnem zadržanju sodbe predsedniku SDS Janezu Janši so se pred sodno palačo v Ljubljani zbrali Janševi podporniki. Simpatizerji opozicijskega liderja so bili opremljeni s transparenti in piščalkami, slišalo se je tudi harmoniko. Končno so dočakali njegov prihod. Janša je v nagovoru dejal, da je "danes konec nekega začetka, a še ni konec poti". Meni, da se mora sodstvo prečisti. "Sodijo naj tisti, ki niso kršili človekovih pravic," je pozval. Podpornikom se je zahvalil, da so vztrajali "šest mesecev v mrazu, soncu in dežju pred to hišo sramote".

Arsen Perić / KMA

Twitter / Odbor 2014

Pred vrhovnim sodiščem in čez cesto v Miklošičevem parku se je zbralo dobrih 1000 ljudi. Pred sodno palačo so postavili velik transparent z napisom Free JJ in razvili slovensko zastavo.

Janša je še povedal, da je sodba v zadevi Patria samo ena od tisočih krivičnih sodb, ki so jih v zadnjih desetletjih izrekla slovenska sodišča. Kot pravi, niso vsi sodniki slabi, a se je po njegovem mnenju načrtno gojila negativna selekcija. "Bolj ko je sodnik krivično sodil, višje je v službi prilezel," je dejal.

Vztrajnikom je dejal, da so oni dokazali, da v Sloveniji še vedno obstaja upanje. "Upanje v teh časih ste vi," je dejal in dodal: "Vi ste tisti, ki ste Slovenijo spreminjali tako, kot jo je nek drug odbor pred 25 leti."

Obregnil se je tudi na predstavnike sedme sile: "Tudi takrat na Roški ni bilo kamer. Prišle so šele takrat, ko so me izpustili." Zbrani pa so začeli predstavnikom medijev začeli vzklikati, da so hlapci. Po Janševem mnenju sicer v Sloveniji obstaja "peščica pogumnih novinarjev, ki je pošteno obveščala vsaj del Slovenije".

Kot največji problem v Sloveniji je označil to, da "se ljudem odreka pravica od objektivnega informiranja". "To je zanikanje temeljne človekove pravice do obveščenosti. Kako naj se človek prav odloča, če ni obveščen," se je vprašal. Prepričan je, da bo Slovenija drugačna, ko se bodo ljudje lahko sami prepričali, kaj je res. "Dokler bo res tisto, kar se zaukaže, bo Slovenija na robu tega, da pade s tečajev. Svet pade s tečajev, ko ni pravice," je še dodal.

"Zato so vaše zahteve ne le zahteve po reformi pravosodja, po več pravice, ampak tudi zahteve po več blaginje. Brez pravice tudi blaginje ni," je še povedal zbranim. Ob tem je poudaril, da "ni bolj pomembne teme in vrednote kot sta pravica in svoboda".

Janša je v govoru poudaril, da ne le zadnjih nekaj mesecev, ki jih je preživel v zaporu, zadeva Patria traja že šest let in v tem času so šli Slovenci sedemkrat na volitve in petkrat na referendume. "V teh šestih letih je naš javni dolg splezal z osem na 30 milijard evrov. Govori se, da imamo dvoodstotno gospodarsko rast, to je pol tega, kar damo letno za obresti. V tem času je delo izgubilo 91.000 ljudi v gospodarstvu, izselilo se je na desetisoče izšolanih mladih. To je cena, ki jo plačujemo za selektivno pravico, zato, ker se namesto pravice deli krivica," je navedel prvak SDS.

Podpornikom se je Janša zahvalil, da so vztrajali "šest mesecev v mrazu, soncu in dežju pred to hišo sramote". "Veliko ur ste prestali tukaj, a ni bilo zaman," je povedal podpornikom. Kot je pojasnil, je imel priložnost prebrati praktično vse govore z njihovih vsakodnevnih shodov in slišati vse pesmi. "Odkar je leta 1997 izšla 57. številka Nove revije, v Sloveniji še nikoli ni bilo v tako kratkem času podanih toliko tehtnih misli, vsebine, ki obeta boljšo prihodnost," je še dejal.

Arsen Perić / KMA

Do njegovega prihoda so se pred vhodom sodišča izmenjevali govorniki. Predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec je dejal, da je danes 26. petek, odkar sta »Evropa in Slovenija dobili političnega zapornika« in dodal: »Povedali smo, da imamo upanje in da čakamo na pravico in da bo svoboda prišla, danes je ta dan. Vztrajali smo, vztrajamo in vztrajali bomo, dokler Slovenija ne bo pravična. Zato zahtevamo pravično, pravno, demokratično, kulturno, normalno, osvobojeno in evropsko Slovenijo!«

Janšev sooborec iz afere JBTZ David Tasič je bil še ostrejši: »Naredili smo prvi korak za svobodo in samo od nas je odvisno ali bomo hojo nadaljevali ali ne. Z osvoboditvijo Janše se Obor ne bo ukinil, terjali bomo odgovornost sodnikov, kjer so kršene človekove pravice.«

Bolj poetičen je bil pesnik Tone Kuntner: »Na današnji dan se je začel rušiti slovenski Berlinski zid. Ampak ta zid je le malo okrušen, veliko dela bo še potrebno, da se bo zrušil popolnoma.«

Še en vidni član Odbora 2014 Aleš Primc je današnji dan ocenil kot dober. "Sodniki in sodnice so nam ukradli dober dan 20. junija na Dobu, danes nam ga je ustavno sodišče vrnilo. Janez Janša je svoboden človek. 175 dni je bil po krivici zaprt. Hvala Janez Janša, da si zdržal in da se nisi zlomil," je dejal.

Zgodovinar Vasko Simoniti pa je izrekel: »Končno je zmagala pravica! Veselimo se odločitve US«.

Na transparentih pred sodiščem med drugim zahtevajo odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Prav tako sodnikom sporočajo, da živijo od njihovih žuljev, Janezu Janši pa, da je dobrodošel med njimi.

Kaj piše v odločbi ustavnega sodišča

V odločbi piše, da je sodišče pritožbo Janše in njegovega odvetnika vzelo v obravnavo, ob tem pa tudi prekinilo izvrševanje kazenske sankcije, saj očitno sklepajo, da bi s tem, ko bi Janša ostal v zaporu, lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Sodnikov v tem primeru ni toliko skrbelo za škodo, ki bi jo lahko utrpela Janez Janša in njegova družina, temveč so se ustrašili za dobrobit naše države, našega političnega sistema in demokracije. Kot so ugotovili, je Janša politik in predsednik največje opozicijske stranke, zaradi njegove obsodbe pa naj bi se ustvarile politične napetosti in negotovosti, ki negativno vplivajo na delovanje parlamenta kot celote. Zaradi tega parlament ne more učinkovito opravljati funkcije oblasti, zaupane na volitvah. Ustavno sodišče se je s tem najbrž obregnilo ob zaplet, ki je nastal, ker želi SDS kot svojega predstavnika v Komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb imenovati prav Janeza Janšo, čemur nasprotujejo ostale stranke. Posledično komisija še vedno ni formirana in državni zbor dejansko ne opravlja nadzorne funkcije, ki mu je po ustavi določena in z volitvami zaupana.

A ustavno sodišče je v svoji obrazložitvi zapisalo tudi: »Kot je razvidno iz besedila 58. člena ZUstS, zakon ne zahteva, da bi morala obstajati posebna verjetnost uspeha z ustavno pritožbo.« To pomeni, da sama prekinitev zaporne kazni še ne pomeni, da je Janša s pritožbo uspel. Da bodo preučili vse točke njegove pritožbe in pretehtali, ali so bile res kršene njegove pravice in je bila ob tem kršena tudi ustava, si bodo vzeli potreben čas. Glede na dosedanje izkušnje končne sodbe sodišča torej ni pričakovati pred mesecem februarjem.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste