Slovenija

Z obdavčitvijo sladkih pijač za deset odstotkov višje cene

STA/B.K.
1. 12. 2014, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V skladu z napovedmi ministra Dušana Mramorja je finančno ministrstvo danes objavilo predlog zakona o obdavčitvi sladkih pijač. Po pričakovanjih se bo davek prevalil na potrošnike, cene pijač pa se bodo zvišale za deset odstotkov. Rok za pripombe k predlogu, ki mu proizvajalci pijač ostro nasprotujejo, je 8. december.

Reuters

Kot v predlogu zakona o posebni trošarini na brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja oz. sladil predlaga finančno ministrstvo, bo posebna trošarina veljala za pijače, ki na liter vsebujejo več kot 10 gramov sladkorja. Poleg brezalkoholnih pijač bodo s posebno trošarino obremenjeni tudi pripravki za pijače v obliki sirupov, praškov, tablet ali v drugih oblikah ter energijske pijače.

Obdavčitev s posebno trošarino je predvidena po progresivni lestvici. Brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladkorja bodo glede na količino sladkorja obdavčene s petimi ali desetimi centi na liter, brezalkoholne pijače z vsebnostjo sladil pa z desetimi centi na liter.

Deset centov trošarine bo treba obračunati tudi od vsakega litra pripravka za pijače v obliki sirupa ter vsakega kilograma pripravka za pijače v obliki praškov ali tablet, 20 centov pa od vsakega litra energijske pijače.

Posebna trošarina ne bo veljala za vode in mineralne vode brez dodanega sladkorja in sladil, sadne in zelenjavne sokove, nektarje, brezalkoholna piva brez ali z dodatkom brezalkoholne pijače, brezalkoholne pijače, ki so slajene s steviol glikozidi, ter živila za dojenčke, majhne otroke in za posebne zdravstvene namene.

Zdaj so brezalkoholne pijače obremenjene z davkom na dodano vrednost v višini 9,5 odstotka pri nakupu v trgovini oz. 22 odstotkov v lokalih. Dodatno obremenitev s posebno trošarino je minister Mramor napovedal v okviru iskanja dodatnih proračunskih prihodkov za leto 2015, prinesla pa naj bi 4,7 milijona evrov letno.

Osnutek zakona ob tem kot poglavitni cilj obdavčitve sladkih pijač izpostavlja upočasnitev rasti porabe sladkih brezalkoholnih pijač, s čimer naj bi prispevali k manjšemu vnosu enostavnih in prostih sladkorjev v prehrano ljudi, dolgoročno pa k zboljšanju zdravstvenega stanja predvsem mlajše populacije, ki v pretežni meri posega po teh pijačah.

Zavezanci za obračun posebne trošarine bodo proizvajalci in uvozniki brezalkoholnih pijač, ki pa jo bodo imeli možnost prevaliti na potrošnike. Na ministrstvu tako ocenjujejo, da se bodo cene pijač v prodaji na drobno in gostinstvu v povprečju zvišale za deset odstotkov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste