Slovenija

Nekdanji Novoles dobiva nov zagon

M. Žnidaršič
21. 11. 2014, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kompleksu nekdanjega lesarskega velikana iz Straže se, kot kaže, le obetajo boljši časi. Metalka Commerce iz Ljubljane, ki je na dražbi kupila nepremičnine in opremo podjetja Novoles, lesne industrije v stečaju, si zdaj prizadeva, da bi kupila še kompleks Novolesa Primare v stečaju. Najbolj jih zanima prav proizvodnja vezanih plošč in žaganega lesa.

M. Žnidaršič

Ker Metalko najbolj zanima proizvodnja vezanih plošč in žaganega lesa in ker je lokacija zelo enovita, morajo za zagon proizvodnje kupiti nepremičnine in opremo obeh podjetij.

V stečajnem postopku Novolesa Primare prodaja nepremičnin še ni zaključena, a je ljubljanska družba stečajnemu upravitelju predlagala najem prostorov za pol leta. V tem času lahko, kot so pojasnili, zaščitijo opremo in začnejo nujna vzdrževalna dela, z najemom pa pridobijo predkupno pravico za nepremičnine.

»Oživitev celotne lokacije je zagotovo projekt, ki bo fazno potekal dalj časa, saj je skoraj nemogoče tako velik industrijski kompleks v kratkem ponovno zagnati, predvsem zaradi tega, ker strojna oprema stoji v neustreznih razmerah in so potrebna velika vzdrževalna dela, ki poleg menjave dotrajanih delov praviloma zahtevajo menjavo celotne elektronike. Prednostna naloga je zamenjava energetskega sklopa toplarne z novo, ki bo sodobna in bo dalj časa omogočala kakovostno pripravo industrijske pare za sušilnice, parilne jame, lakirnico in ogrevanje. Lokacija nove toplarne bo umeščena nekje na sredino nekdanjega Novolesa,« so razložili.

Trenutno poteka poskusni zagon stare toplarne in sušilnic, delajo pa že žaga, decimirnica in proizvodnja lesnih peletov. Pripravljajo zagon lakirnice in dela proizvodnje v drobnem programu, kjer sprva zagotovo ne bo proizvodnje stolov, saj so se po njihovih besedah razmere na trgu zelo spremenile. Enako velja za trg oplemenitenih ivernih plošč, zato ta del proizvodnje po njihovem trenutno ni rentabilen. Pogovarjajo se tudi o zagonu lepilnice, delati pa bo začela še ena žaga.

Metalka Commerce je partnerje pridobila na podlagi nekdanjih sodelovanj, nekaj je tudi novih. »Odprti smo za vse vrste sodelovanja in predloge, če je le njihov cilj spodbuditi zagon lesne industrije v Straži,« so poudarili. V prostorih nekdanjega Novolesa, ki je v lasti Metalke Commerce, je trenutno zaposlenih 33 ljudi, z zagonom toplarne in sušilnic bo delo v novem podjetju Energetika Straža dobilo še šest delavcev, glavnina zaposlitev pa je povezana z zagonom proizvodnje vezanih plošč.

»Vse, kar proizvede žagalnica z dodelavo v decimirnici, je vnaprej prodano znanemu kupcu. Pričakujemo, da bomo zapolnili tudi vse kapacitete v sušilnicah, kjer bomo ponujali storitev sušenja in parjenja lesa tudi za zunanji trg. Ker kakovostnih vezanih plošč na trgu še vedno primanjkuje, računamo, da s prodajo ne bo težav. Večji problem vidimo v tem, da trenutno na trgu ni dovolj surovine za izdelavo vezanih plošč v obsegu, ki je že bil v Straži,« so navedli.

Zelo so zadovoljni s sodelovanjem straške občine ter nekdanjim in novim županom, Alojzom Knafljem in Dušanom Krštincem. »Malo je lokalnih skupnosti, kjer smo dobili takšno podporo. Prav tako smo naleteli na odprta vrata pri Gozdnem gospodarstvu Novo mesto z direktorjem Andrejem Kastelicem na čelu, osebno pa se nam je javilo kar nekaj nekdanjih zaposlenih, ki so izrazili pripravljenost za sodelovanje pri ponovnem zagonu lesne industrije v Straži,« so še povedali.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste