Slovenija

Nove socialne bombe, ki ogrožajo delavce

Črt Kaker
13. 11. 2014, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Gospodarstveniki so ogorčeni nad predvidenim rebalansom proračuna, ki ga je pripravilo finančno ministrstvo pod vodstvom Dušana Mramorja. Je pred vrati nova socialna bomba? Zaradi davka na sladke pijače ter povečanja ostalih dajatev in trošarin podjetja grozijo z novimi odpuščanji in selitvami proizvodnje. Ogroženih naj bi bilo na stotine delovnih mest.

Grega Wernig/KMA, STA

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so včeraj pripravili tiskovno konferenco, na kateri so predstavniki zbornice in večjih podjetij predstavili svoj pogled na napovedani rebalans proračuna za naslednje leto. Do napovedanih ukrepov so bili izjemno kritični, saj so prepričani, da bodo pogubni za slovenska podjetja.

Grega Wernig/KMA, STA

Kot je znano, je vlada v sklopu ukrepov za povečanje proračunskih prihodkov že napovedala vrsto novih prispevkov in povečanje nekaterih že obstoječih. Med drugim se napoveduje povečanje prispevkov za obnovljive vire energije, ukinitev sheme oprostitev dajatve CO2, povečanje prispevkov za učinkovito rabo energije, trošarine za energetsko intenzivna podjetja v papirni industriji ter trošarine na sladke pijače, je na včerajšnji novinarski konferenci spomnil predsednik GZS Samo Hribar Milič. »Žal se preveč pogosto dogaja, da vlade namesto z ukrepi, ki bi spodbudili zasebni sektor in nova delavna mesta, za krpanje proračunske luknje predlagajo nove obremenitve za gospodarstvo.«

Grega Wernig/KMA, STA

Ugotavljajo namreč, da bo nova vlada s predvidenimi ukrepi največ škodovala velikim, energetsko intenzivnim podjetjem, katerih izvoz je lani predstavljal skoraj 75 odstotkov njihovih prihodkov, in skupaj zaposlujejo več kot 27.000 ljudi. »Posamezne trošarine v energetsko intenzivnih podjetjih so se v zadnjih letih zvišale tudi do 500 odstotkov, kot na primer trošarina na elektriko,« je poudaril Hribar Milič.

Ob tem je zanimivo dejstvo, da malokatera evropska država pozna povečanje prispevkov za obnovljive vire energije. V Švici in Nemčiji to niso dajatve, s katerimi bi država krpala proračunsko luknjo, ampak dajatve, namenjene okolju in modernizaciji proizvodnje.

Veliko bolj pereč problem pa je po mnenju GZS vpeljava davka na sladke pijače. Vlada davek opravičuje s skrbjo za zdravje mladostnikov in vse večjim problemom predebelih najstnic in najstnikov. Snovalci zakona so namreč prepričani, da se bodo cene sladkih pijač z uvedbo davka povečale, kar bo na koncu pomenilo manjšo potrošnjo. A po raziskavi britanske univerze v Readingu se s povečanjem cene potrošnja res zmanjšuje, se pa ne zmanjšuje vnos sladkorja, ta je namreč manjši za pičlega 0,0008 odstotka. Sladkorja namreč ne najdemo samo v brezalkoholnih pijačah, ampak tudi v kečapu, vloženi zelenjavi in predpripravljenih izdelkih. Preventivni razlogi, ki jih navaja vlada, so po mnenju mnogih poznavalcev, od agrarnih ekonomistov do raziskovalcev, le krinka za polnjenje proračunske malhe. V to so prepričani tudi predstavniki podjetij, ki proizvajajo brezalkoholne pijače. Direktor Fructala Luka Jejčič, ki zaposluje skoraj 300 ljudi iz širšega ajdovskega območja, je včeraj poudaril, da bi jih ta dajatev pahnila v izgubo. In delovna mesta v Fructalu so po Jejčičevih besedah ogrožena, saj naj bi njihov lastnik (srbski Nektar, op. p.) ob morebitni vpeljavi davka tehtno razmislil o selitvi proizvodnje iz Slovenije, in to kljub velikih finančnim sredstvom, ki jih je vložil v modernizacijo proizvodnje.

Pred dnevi je bil nad varčevanjem v preteklih letih oster tudi eden najbolj vidnih domačih ekonomistov, Mojmir Mrak. Dejal je namreč, da Slovenija ob nevzdržnem javnem dolgu nima izgovora za opustitev proračunske konsolidacije in da je bilo naše varčevanje medlo. »Dejstvo je, da smo celotno varčevanje izpeljali pri investicijah. Moralo pa bi biti povsem obratno: manj varčevanja pri investicijah in več reform,« je poudaril Mrak. Teh reform pa v novem rebalansu ni na vidiku.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste