Slovenija

Požganova odločitev o zaposlitvi njegovega sina pripisala županu Zanoškarju

STA/M.J.
4. 11. 2014, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes začela glavna obravnava proti nekdanji direktorici občinske uprave slovenjgraške občine Lidiji Požgan, ki jo tožilstvo bremeni zlorabe položaja pri zaposlovanju sina nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja. Požganova, ki očitke zavrača, pravi, da je odločitve o kadrovskih zadevah sprejemal župan.

Mediaspeed, slovenjgradec.si

Tožilstvo Požganovi očita zlorabo uradnega položaja, ker je kot direktorica občinske uprave decembra 2008 kadrovski službi občine odredila, da v razpisu za prosto delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, predvsem za projekt gradnje širokopasovnega omrežja, navede po mnenju tožilstva diskriminatorni pogoj, da mora biti kandidat "samo profesor športne vzgoje", čeprav je občinski pravilnik o sistemizaciji delovnih mest predvidel "najmanj visokošolsko izobrazbo".

Na razpis se je nato kot edini kandidat prijavil sin takratnega župana Marko Zanoškar, ki je ta pogoj izpolnjeval. Požganova je podpisala sklep o izboru in v imenu občine tudi pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Po mnenju tožilstva je zlorabila položaj in omogočila Marku Zanoškarju pridobitev nepremoženjske koristi.

Požganova, ki lahko zaradi slabšega zdravstvenega stanja obravnavo spremlja samo dve uri, je v danes prebranem pisnem zagovoru zavrnila vse očitke tožilstva. Večkrat je poudarila, da glede kadrovanja na občini ni imela nobenih pooblastil ter da tudi ni kadrovski službi odredila vnos diskriminatornega pogoja v razpis. "Kadrovske zadeve je odrejal župan," je poudarila.

Se pa spomni, da so na enem od kolegijev glede projekta gradnje širokopasovnega omrežja govorili tudi o prihodnjih načrtovanih projektih občine, med drugim o gradnji atletskega stadiona, in da je bilo mnenje župana, da lahko oseba s področja športa pripomore pri pripravi in izvedbi tega projekta. Po njenih besedah je nato župan sam predlagal, da zaposlijo profesorja športne vzgoje in odločitve v zvezi s tem sam sprejel.

Že uvodoma pa je Požganova dejala, da je po njenem mnenju dogajanje posledica dejanj njenega delodajalca, zdajšnjega župana Slovenj Gradca Andreja Časa, ki nad njo zato, ker je bila direktorica občinske uprave v času županovanja njegovega predhodnika Zanoškarja, že dve leti "načrtno izvaja mobing in se je želi znebiti".

Nekdanjega župana Zanoškarja, ki je v času tega dogajanja postal tudi državnozborski poslanec in je zaradi tega Požganovo za čas odsotnosti pooblastil za podpise določenih dokumentov, bodo zaslišali na enem od nadaljevanj glavne obravnave. Za zdaj sta razpisani za 10. in 17. november, ko bodo zaslišali tudi nekatere druge zaposlene na občini.

Z zadevo se je v preteklosti ukvarjala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je v tem primeru januarja letos ugotovila koruptivno ravnanje občine v času, ko sta jo vodila župan Zanoškar in direktorica občinske uprave Požganova. In sicer tako pri zaposlitvi županovega sina najprej za določen čas ter nato tudi za nedoločen čas.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste