Slovenija

Bratuškova: O odstopu se lahko odločam le sama

STA/J.P.
3. 11. 2014, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izvršni odbor ZaAB se je danes dogovoril, da bo svet stranke sklican v roku enega meseca. Tedaj se bodo pogovorili o datumu kongresa, člani izvršnega odbora pa so se danes strinjali, da naj bo kongres v začetku prihodnjega leta. Ali bo kongres tudi volilni, še ni znano, o svojem odstopu pa se Alenka Bratušek, kot je dejala, lahko odloča le sama.

Reuters, STA

Člani izvršnega odbora stranke so se danes začeli pogovarjati o tem, kako naj gre stranka naprej. Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je po seji pojasnila, da je bil kongres stranke tudi zaradi spremembe imena predviden že pred volitvami, saj so se dogovorili, da bo stranka njeno ime nosila le do volitev.

Danes so se po njenih besedah seznanili s poročiloma o državnozborskih in o lokalnih volitvah ter se dogovorili, da bodo svet stranke sklicali v roku enega meseca.

Razpravo izvršnega odbora je Bratuškova ocenila kot zelo konstruktivno. Kot je pojasnila, so se strinjali, da ima stranka prihodnost. Bratuškova priznava, da so med njimi določene razlike, vendar nikakor ne nepremostljive. Zato je prepričana, da bo ZaAB igrala še pomembno vlogo v slovenskem političnem prostoru.

Ali z njo na čelu, pa je treba po njenih besedah pustiti času čas. "O svojem odstopu se lahko odločam samo sama in menim, da je prav, da si za ta korak vzamem čas za razmislek," je dejala. Ponovila je, da stranke "ne bo imela za talca, če bodo člani stranke menili, da bo prihodnost stranke boljša z novim predsednikom oz. predsednico".

Na vprašanje, ali ji je kdo danes predlagal, da bi se umaknila, pa je odgovorila, da so se danes pogovarjali o marsičem. "Imamo različna mnenja o določenih stvareh, odločitev glede svojega umika pa bom sprejela le sama," je ponovila.

Vilfan meni, da ima stranka še prihodnost

Podpredsednik stranke Peter Vilfan, ki je bil do Bratuškove večkrat kritičen zaradi njenih dejanj ob kandidaturi za evropsko komisarko, pravi, da je njegovo stališče v tej zgodbi od samega začetka enako. Zanj je pomembno, da so se po daljšem času ponovno sestali in o vsem, kar tare stranko ter nekatere posameznike, govorili zelo odkrito.

V izjavi novinarjem je priznal, da so danes slišali tudi precej navzkrižnih mnenj. A je zadovoljen, da so sklenili z razpravo nadaljevati in priti do končne rešitve, ki pa je Vilfan ne želi napovedovati. Po njegovih besedah je ključno, da s svojimi stališči in mnenji ne ogrozijo obstoja stranke. Na tem mestu se namreč strinja s predsednico in tudi sam ugotavlja, da lahko stranka v prihodnosti veliko naredi v slovenskem političnem prostoru.

V medijih so se sicer pojavile špekulacije, da naj bi si najmanjša parlamentarna stranka po morebitni zamenjavi vodstva utegnila vnovič prizadevati za vstop v vladno koalicijo Mira Cerarja. Vilfan je ob tem dejal, da je govoric veliko, karkoli napovedovati pa bi bilo po njegovih besedah nesmiselno.

Izvršni odbor stranke ZaAB se je danes sestal prvič po spodleteli kandidaturi Bratuškove za evropsko komisarko. Nekateri vodilni člani ZaAB sicer niso skrivali nezadovoljstva nad njenim ravnanjem ob komisarski kandidaturi, prav tako naj bi Bratuškovi pripisovali radikalen padec podpore v javnosti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste