Slovenija

Ali NKBM prodati bančnikom z vzhoda ali z zahoda?

Luka Tetičkovič
3. 11. 2014, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenska vlada se odloča med slabim in veliko slabšim. Ali NKBM prodati bančnikom z vzhoda ali »mrhovinarskemu skladu« z zahoda?

Nikola Miljković / KMA

Nova Kreditna banka Maribor je po padcu na stresnem testu v zaključni fazi privatizacije, saj se s koncem leta nezadržno bliža rok za odprodajo, ki ga je slovenski vladi postavila Evropska komisija.

Finančni minister Dušan Mramor tehta med slabim in slabšim.

Glede na to, da so zainteresirani kupci svoje nezavezujoče ponudbe oddali že 7. oktobra, je žogica zdaj pri kabinetu Mira Cerarja, ki se mora odločiti med tremi. To so madžarska banka OTP, ameriški finančni sklad Apollo in ameriški milijarder Wilbur L. Ross. Slednji je po neuradnih informacijah že izpadel iz igre.

Tako Cerarjevi ostajajo pred dilemo, ali drugo največjo državno banko prodati madžarski banki ali ameriškemu skladu. Strokovnjaki so si neenotni, nekateri opozarjajo, da sklad ne more biti strateški partner, saj bo kot prehodni lastnik banko le očistil, odpustil odvečne zaposlene in jo pripravil za prodajo po višji ceni. Madžari so po drugi strani v nezavezujoči ponudbi, ki se lahko še spremeni, za odkup ponudili od 300 do 350 milijonov evrov, kar naj bi bilo več od sicer neznane ponudbe Američanov. »Dobra« madžarska ponudba sicer dosega le tretjino vsote, ki smo jo za dokapitalizacijo NKBM samo lani namenili davkoplačevalci. Tedaj smo za njeno reševanje javni dolg povišali za 870 milijonov evrov.

STA

So finančni skladi, ki investirajo v zelo zadolžena podjetja, države ali posameznike. Dobiček kujejo s kupovanjem dolgov po znižani ceni, nato pa od dolžnikov iztožijo več denarja, kot so ga vložili v nakup njihovih dolgov.

A Cerarjeva vlada naj bi v prodaji Madžarom videla druge probleme, tako strateške kot politične. Menda menijo, da naj bi bila prodaja sosednji državi nestrateška, čeprav je OTP očitno edini strateški kupec. Pojavlja pa se tudi politični problem, saj je madžarski premier Viktor Orban, kot prvi Madžar, preveč blizu ruskemu državniku Vladimirju Putinu. Banka OTB pa ima ob tem menda notranje težave zaradi nesoglasij med svojo ukrajinsko in rusko podružnico, kar bi lahko prispevalo k obsegu slabih posojil ter odpisov.

Tako ni enoznačnega odgovora o tem, kateri kupec je primernejši, vendar se zna zgoditi, da Cerar kljub boljši ponudbi ne bo blagoslovil prodaje banke partnerjem z vzhoda. Scenarij naj bi bil podoben tistemu glede prodaje Telekoma. Cerar naj bi bil bolj naklonjen nemškemu kupcu Deutsche Telekom, ki namerava našega kupiti prek Hrvatskega Telekoma, kakor ruskemu mobilnemu operaterju MTS.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste