Slovenija

Ali je papež »kiksnil«, ko je vodenje slovenske Cerkve zaupal frančiškanom?

Franci Koncilija
3. 11. 2014, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Novi slovenski metropolit še ni niti posvečen, že se po naših preverjenih informacijah iz frančiškanskih krogov med Frančiškovimi sinovi pojavljajo izredno močne turbulence. Gre za posameznike, ki si želijo oblasti, kar je v globokem nasprotju s Frančiškovim redom. Ali je papež »mahnil mimo«, ko je vodenje slovenske Cerkve zaupal frančiškanom?x

STA
Celotno današnje dogajanje se bo začelo v frančiškanski cerkvi na Tromostovju v Ljubljani.

Monopol lazaristov

Po poldrugem letu čakanja je papež Frančišek imenoval novega slovenskega metropolita in nadškofa ljubljanske nadškofije, 56-letnega frančiškana patra Stanislava Zoreta. Zgovorno znamenje papeža Frančiška, da želi po odstopu slovenskih metropolitov in nadškofov Antona Stresa in Metoda Turnška presekati vse lovke velike Cerkvene hobotnice, ki ji je načeloval kardinal Franc Rode. Takrat so imeli monopol nad vodenjem in upravljanjem celotne ljubljanske metropolije redovniki Misijonske družbe – lazaristi s kardinalom Rodetom na čelu. Nadškofijo je vodil lazarist nadškof Anton Stres, dekan teološke fakultete je bil lazarist Stanko Gerjolj, prav tako lazarist Robert Petkovšek pa je bil prodekan in profesor filozofije na teološki fakulteti. Tako so lazaristi kar nekaj let popolnoma obvladovali slovensko Cerkev.

Monopol frančiškanov je zdaj še večji

S prihodom novega nadškofa in metropolita frančiškana Staneta Zoreta se bo obvladovanje slovenske Cerkve nadaljevalo do potankosti, samo s to razliko, da bodo namesto lazaristov Cerkev vodili frančiškani. Frančiškan Zore bo metropolit in nadškof, generalni tajnik Slovenske škofovske konference je frančiškan Tadej Strehovec, dekan teološke fakultete je že frančiškan Christian Gostečnik, profesorji pa so še frančiškani Tadej Strehovec, Edvard Kovač in Miran Špelič. Frančiškani vodijo tudi Frančiškanski družinski inštitut in turistično agencijo, Komisariat za Sveto deželo. Frančiškani upravljajo tudi s tremi najpomembnejšimi Marijinimi božjepotnimi cerkvami, ki so na Brezjah, Sveti gori in v Štifti pri Ribnici.

Kaj se pravzaprav dogaja?

Čez dobre tri tedne bo posvečenje novega nadškofa. Mitra in palica (pastoral) mu bosta dala moč, ki se je nekateri že bojijo, zato ne skoparijo z malverzacijami in spletkarjenjem. Cerkveni aparati se obnašajo po popolnoma enakem vzorcu, kot to počnejo »strokovne službe«. Po kuloarjih že nekaj časa krožijo imena posameznikov, ki zasedajo vplivna mesta v škofijski kuriji in drugih službah, ki bi jih moral novi nadškof takoj zamenjati, se pa vsiljuje vprašanje, ali bo to zmogel storiti. Novi nadškof Zore je blaga duša in zelo pobožen, kar je dobro in potrebno, preveliko zaupanje vsem, ki ga trenutno obkrožajo, pa že meji na naivnost. Politika ga sploh ne zanima, še manj gospodarstvo, čeprav bo zaradi tega slabo spal. Takšen lik novega nadškofa se zdi primeren za vse tiste vplivne posameznike, ki se na moč trudijo, da bi vse ostalo po starem, brez temeljitih sprememb. Želijo si, da bi novi nadškof slovensko Cerkev vodil v duhu dozdajšnje kontinuitete, torej brez korenite preobrazbe – bolj na papirju kot pa v svojih vrstah. Obstaja velika nevarnost, da bodo o vsem odločali nadškofovi najbližji svetovalci, ki jim bo neomajno zaupal, za vse posledice pa bo odgovarjal nadškof Zore sam.

Čeprav novi nadškof še niti ni prevzel vodenja ljubljanske nadškofije, je že v središču dogajanja. Zato ni čudno, da postaja malce vznemirjen in zaskrbljen. Prav takšnega pa si želijo njegovi bratje v Kristusu; krhkega in ranljivega, predvsem pa anemičnega za vsa dogajanja v Cerkvi in zunaj nje. Kriza slovenske Cerkve je zgovorno znamenje časa, ki se mu ni mogoče izogniti. Ali bo novi nadškof Zore znal udariti po mizi in narediti red v svojih vrstah?

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste