Slovenija

Hidrološki ekstremi bodo še pogostejši in silovitejši

STA/J.P.
23. 10. 2014, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hidrologi že nekaj desetletij opažajo, da se število in intenziteta visokovodnih dogodkov povečujeta, po letu 2007 je ta vzorec še izrazitejši. Kot je za STA dejal hidrolog Janez Polajnar, je to le en vidik hidroloških ekstremov, saj podobno opažajo tudi pri sušah. Vse kaže, da bodo taki dogodki v prihodnje še pogostejši in silovitejši.

Carmen Leban

Ob vodni ujmi, ki je v sredo prizadela zahodno in osrednjo Slovenijo, so se mnogi spomnili na podobne poplave, ki so območje prizadele pred štirimi leti in so jih takrat označili za stoletne vode.

Sašo Avramovič
Na vprašanje, kako to, da se tako obilne padavine znova pojavljajo le štiri leta kasneje, Polajnar odgovarja, da izraz stoletne vode ne pomeni, da se takšen pojav ne bo ponovil sto let, pač pa, da je verjetnost njegove ponovitve v roku enega leta le enoodstotna.

Najučinkovitejša metoda za spopadanje s temi pojavi je prilagoditev podnebnim razmeram na več področjih.

Drži pa, da so takšni ekstremni hidrološki pojavi v zadnjem času vse pogostejši, dodaja. Ta trend opažajo že od 80. let minulega stoletja, po letu 2007 pa je vzorec še značilnejši - izjemno visoki pretoki vodotokov so vse pogostejši, obenem pa vse pogostejše ekstreme opažajo tudi pri sušah.

Carmen Leban
"Glede na splošne vplive podnebnih sprememb na vodni krog vse kaže, da bodo v prihodnjih letih taki dogodki pogostejši in tudi bolj siloviti," pravi Polajnar. Ob tem opozarja, da v zadnjem obdobju "skoraj ne mine leto, da ne bi bilo rekorda" bodisi pri visokih vodah bodisi pri sušah.

Najučinkovitejša metoda za spopadanje s temi pojavi je po njegovih besedah prilagoditev podnebnim razmeram na več področjih. "Tudi poplavam se lahko prilagodimo, ne moremo pa se jim izogniti," pravi. Sprejeti je treba ustrezne protipoplavne in tehnične ukrepe, kot so urejanje gozdov in gradnja suhih zadrževalnikov, predvsem pa je izpostavil renaturalizacijo mokrišč, ki so naravni blažilec hidroloških ekstremov - tako suš kot poplav.

Carmen Leban
"Resnično nas lahko reši le to, da vodi pustimo prostor, da se razlije. Da tam, kjer se razliva, ne gradimo, sploh ne pomembne infrastrukture," opozarja Polajnar. Tako bomo preprečili nastanek večje škode v primeru poplav.

Sprejeti je treba ustrezne protipoplavne in tehnične ukrepe, kot so urejanje gozdov in gradnja suhih zadrževalnikov.

Na vprašanje, ali so bili po poplavah v letu 2010 sprejeti ustrezni ukrepi, npr. za območje Gradaščice, je Polajnar povedal, da je bil sprejet državni prostorski načrt, ki je podlaga za začetek strukturnih ukrepov v porečju Gradaščice. Načrt med drugim predvideva povečanje prepustnosti Malega Grabna, ureditev zalednega dela Gradaščice in izgradnjo najmanj enega suhega zadrževalnika v porečju Gradaščice.

Polajnar je ob tem še poudaril, da se je Agencija RS za okolje zlasti po letošnji ledeni ujmi zelo angažirala in poskrbela za očiščenje velikega dela strug, tudi v porečju Gradaščice, kjer so bili vodotoki dodatno očiščeni. Na Arsu po njegovih besedah sicer že vrsto let opozarjajo na pogost pojav izjemno obilnih padavin prav na tem območju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste