Slovenija

Zmagovalka evrošova: Violeta Bulc

Črt Kaker
22. 10. 2014, 07.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Najbolj gledan resničnostni šov v Sloveniji, Slovenija išče komisarko, je včeraj dobil veliko zmagovalko, Violeto Bulc.

Reuters

Šalo na stran, koordinatorji odbora Evropskega parlamenta za promet so Violeto Bulc včeraj ocenili kot ustrezno za novo komisarko za promet, kar je bilo po mnenju poznavalcev pričakovano.

Saga okoli slovenske komisarke se je tako včeraj uradno končala. Zelena luč odbora je bila po mnenju bruseljskih analitikov pričakovana, saj se je Violeta Bulc na ponedeljkovem večernem zaslišanju odlično odrezala. Temu pritrjujejo tudi številni pozitivni odzivi, ki jih je prejela po zagovoru pred evropskimi poslanci. Vplivni bruseljski časnik European voice je med drugim zapisal, da Bulčeva ni imela takih težav, s kakršnimi se je soočala Alenka Bratušek, prvotna izbira iz Slovenije, ki so jo evropski parlamentarci pred dvema tednoma zavrnili po katastrofalnem zaslišanju. Bulčeva se je po mnenju tujih novinarjev pokazala kot entuziastična kandidatka z močnimi evropskimi vrednotami, ki bo v novi komisiji poskrbela za val svežine. 

Reuters

Predsednik odbora za promet Michael Cramer iz vrst Zelenih je dejal, da je Bulčeva »na splošno naredila dober vtis kot človek in prijazna oseba. Njeni odgovori so bili večinoma splošni, pogrešali smo nekaj konkretnih argumentov,« je dejal. Na vprašanje o njenih sposobnostih je dvoumno odvrnil le, da se je »sposobna v štirih dneh pripraviti na zaslišanje«.

Zadovoljen je bil tudi predsednik vlade Miro Cerar. »Veseli nas lahko, da smo dobili kandidatko za članico Evropske komisije s pomembnim resorjem,« je včeraj po srečanju v svoji poslanski skupini povedal Cerar.Prav tako je bilo zaslišanje Violete Bulc kot noč in dan v primerjavi z zaslišanjem nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek. Bulčeva je namreč za razliko od Bratuškove, ki je večji del zaslišanja govorila slovensko, govorila v tekoči angleščini. Ni delovala napeto in nekateri so na twitterju njeno zaslišanje primerjali s kramljanjem ob kaminu. Kljub temu je bila Violeta Bulc deležna kritik, nekateri poslanci so ji med drugim očitali, da ni podala močnih zavez in da so se vsi njeni odgovori začeli s trditvijo, da je EU v preteklosti delala prav, da pa so potrebne izboljšave. A poslanci so si bili enotni, da je glede na to, da je imela za priprave samo štiri dni časa, svojo nalogo opravila več kot zadostno. 

Zaslišanje Violete Bulc je bilo pomembno za pravočasno potrditev nove Evropske komisije. Po uspešno opravljenem zagovoru Violete Bulc je lahko mirno zadihal tudi novi predsednik Komisije, Luksemburžan Jean-Claude Juncker. O celotni Evropski komisiji bo namreč jutri glasoval Evropski parlament, 1. novembra pa bodo komisarji začeli z delom.

Reuters
Komisijo čaka veliko težkega dela. Spoprijeti se bo morala s krizo, ki Evropo po šestih letih še vedno drži v trdnem oklepu, problematiko brezposelnosti mladih, ne velja pa zanemariti vse hujše humanitarne krize na obrobju meja Evropske unije. 

Evropska unija je danes razdeljena na dve hitrosti razvoja, kjer stare članice diktirajo pot ostalim državam Unije. Junckerjeva ekipa se bo morala spopasti z ruskim kazanjem mišic, kar je lahko odlična odskočna deska, da EU vendarle oblikuje svojo energetsko unijo in omeji svojo odvisnost od ruskih energentov ter se osredotoči na obnovljive in trajnejše vire energije.

Hkrati mora EU ohraniti svojo samostojnost, še posebej z vidika ameriških teženj po nadvladi evropskemu trgu in ne nazadnje, kar je tudi najpomembneje, nova Komisija mora povrniti izgubljeno zaupanje evropskih državljanov v evropske institucije, to pa lahko dosežejo le z večjo transparentnostjo svojega delovanja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov