Slovenija

Inšpekcija prijavila Fištravca zaradi podjemnih pogodb

M.J.
17. 10. 2014, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec se mora zaradi sklepanja podjemnih pogodb z nekaterimi stalnimi sodelavci zagovarjati pred inšpektoratom za delo. Po ovadbi, ki jo je poleti podala policija, na zlorabo položaja nakazujejo tudi v delovni inšpekciji, danes poroča časnik Večer.

Mediaspeed

Potem ko so v začetku avgusta mariborski policisti na tožilstvo podali kazensko ovadbo, v kateri so ga osumili storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, mu sedaj isto očita še pristojna inšpektorica za delo.

Kot so za Večer potrdili na inšpektoratu, je "inšpektorica dala naznanilo kaznivega dejanja generalni policijski upravi zoper župana Mestne občine Maribor zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb". Obenem je inšpektorica zaradi teh pogodb začela tudi postopek o prekršku, ki se "nanaša na ugotavljanje kršitve dela zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da če obstajajo elementi delovnega razmerja, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava, razen v primerih, ki jih določa zakon".

Kdaj bo postopek zaključen, v inšpektoratu še niso mogli napovedati. Grozi pa v takšnih primerih delodajalcu med 3000 in 20.000 evri globe.

Župan Fištravec je za časnik komentiral, da "sprožitev postopka s strani delovne inšpekcije samo nazorno ilustrira, da sem v svojih izjavah imel prav". "Živimo v državi z dvema pravnima sistemoma. Naj se policija in inšpekcija najprej dogovorita, kaj naj bi držalo, saj so njihove ugotovitve diametralno nasprotne." Policija mu očita, da je s pogodbami drugim zagotovil protipravno premoženjsko korist na škodo občine, inšpektorat pa pravi, da bi ti morali biti zaposleni.

Zaradi zaposlovanja in sklepanja podjemnih pogodb je bil poleg Fištravca na policiji zaslišan tudi direktor občinske uprave Marko Žula. Ob njiju je po poročanju Večera tretja ovadena Martina Kositer, vodja županovega kabineta. Podjemno pogodbo z največ pooblastili ima svetovalec za gospodarska in strateška vprašanja Marko Kovačič. Sporne naj bi bile tudi pogodbe Saša Pelka, Igorja Petelina, Alenke Kocjančič, Igorja Maroviča, Patricije Jankovič in Natalije Veber.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste