Slovenija

FOTO: Proti škodljivim sporazumom, ki lahko pogubijo človeštvo

STA/G.G.
11. 10. 2014, 12.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na ljubljanskih ulicah se je na protestu proti sporazumom TTIP, Ceta in Tisa, ki so ga pripravili v okviru vseevropske akcije, zbralo okoli 500 ljudi. Opozorili so, da bodo sporazumi omogočili večji vpliv korporacij na zakonodajo ter zapostavili človeka in okolje. Svoje zahteve so izrazili tudi pred predstavništvom Evropske komisije in pred DZ.

Luka Tetičkovič
Protestniki menijo, da sporazumi posegajo v pravni red držav podpisnic in ga podrejajo interesom korporacij.
Akcija zoper sporazume TTIP, Ceta in Tisa je danes potekala po vsej Evropi. Ljubljanski protest pod geslom Obveščamo! Protestiramo! Zahtevamo!, ki ga je organizirala Koalicija proti tajnim sporazumom, so začeli na Prešernovem trgu, kjer so govorniki iz različnih organizacij, združenih v koalicijo, opozorili na po njihovem mnenju škodljive posledice, ki bi jih prinesli omenjeni sporazumi.

Luka Tetičkovič

Zahtevali so takojšnjo prekinitev pogajanj o sporazumih in pristojne pozvali, naj poskrbijo za pravično in medgeneracijsko odgovorno svetovno trgovanje. Ob tem so opozorili tudi na pomen zaščite in varstva okolja.

Član Koalicije proti tajnim sporazumom Andrej Gnezda iz Umanotere je pojasnil, da se sporazumi sprejemajo, ne da bi bila v njihovo pripravo vključena javnost ali celo nacionalne države. "Absolutno ne sprejemamo takega poteka pogajanj, prav tako pa pričakujemo od Republike Slovenije, da to jasno sporoči Evropi in se zavzame, da bo imela možnost zastopanja lastnih interesov v primerni obliki," je dejal. Po njegovih besedah je ključna težava teh sporazumov, da se z njimi vzpostavljajo mehanizmi, ki odvzemajo zakonodajno avtonomijo vsem državam, hkrati pa omogočajo večji vpliv korporacij na zakonodajo.

Luka Tetičkovič

Na Prešernovem trgu se je zbralo okoli 500 ljudi, ki so svoj protest izražali tudi s transparenti z napisi: Korporacijska privatizacija spodkopava demokracijo, Ne bomo sužnji korporacij in Tisa, TTIP, Ceta - slabo se nam obeta. Skupina se je nato odpravila do sedeža predstavništva Evropske komisije na Bregu, kjer so komisiji očitali, da skriva pogajanja, izključuje civilno družbo, državljane in tudi suverene države. Po njihovem mnenju želijo pristojni podpisati sporazume, ki ogrožajo demokracijo, naravne vire in socialni model Evrope. Protestniki tako od komisije zahtevajo, da nemudoma preneha s pogajanji o sporazumih.

Luka Tetičkovič

Protest v Ljubljani so končali na Trgu republike pred DZ, kjer so izrazili tudi zahteve predsedniku vlade Miru Cerarju. Od njega zahtevajo, da nemudoma predstavi uradno stališče Slovenije glede omenjenih treh sporazumov, da zagotovi vse pogoje za široko javno razpravo o sporazumih ter tako omogoči oblikovanje širšega družbenega soglasja. Od vlade tudi zahtevajo, da naroči izdelavo ocen vplivov, ki bodo nastali zaradi teh sporazumov, na družbo, okolje in gospodarstvo, na podlagi ocen pa pripravi dokument s stališči Slovenije.

Od DZ pa protestniki zahtevajo, da obravnava izsledke študij in sprejme tudi resolucijo, ki bo jasno zahtevala obvezno ratifikacijo mednarodnih sporazumov v nacionalnih parlamentih. Pristojni po njihovih zahtevah ne smejo pristati na katerikoli sporazum, ki bi omejeval državljanske, delavske ali okoljske pravice ali zmanjšal zakonodajno suverenost in demokratičnost Slovenije.

Luka Tetičkovič

Pri prostotrgovinskih sporazumih, ki jih EU sklepa z ZDA (TTIP) in Kanado (Ceta), se civilna družba boji prilagajanja evropske zakonodaje ameriški in kanadski. Tako bi se lahko znižali standardi, na primer glede gensko spremenjene hrane, uporabe pesticidov, zaščite okolja in delavskih pravic. Nakazana naj bi bila tudi privatizacija javnih storitev. Mednarodni sporazum 50 držav za krepitev konkurence na področju storitev (Tisa) pa naj bi med drugim zniževal standarde na področju varovanja osebnih podatkov državljanov in zmanjševal nadzor držav nad finančnimi korporacijami.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov