Slovenija

Lenarta povozil do smrti

Tanja Jakše Gazvoda/Dolenjski list
4. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V življenju imam res slabe izkušnje z alkoholom. Moj oče še ni bil star 52 let, ko ga je povozil pijani voznik. Tudi partnerica je bila zelo hudo poškodovana v nesreči, v kateri je umrl voznik, je na zatožni klopi povedal Zagorc.

T. J. G./Dolenjski list

»Fant je z mopedom pripeljal po moji strani in trčenja nisem mogel preprečiti.« Tako se je v preiskavi zagovarjal Novomeščan Zlatko Zagorc (40), ki je na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča sedel zaradi očitkov o predrzni vožnji v cestnem prometu, za kar je zagrožena kazen do 12 let zapora. Na predobravnavnem naroku je višji državni tožilec Bojan Avbar zanj v primeru priznanja predlagal 8 let zapora, a Zagorc krivde ni prevzel nase. Ugotovitve policije in izvedenca pa natančno določajo mesto trka in vzroke za nesrečo, ki jo je povzročil Zagorc, ki ne le da je pripeljal po nasprotnem pasu in trčil v Lenarta Krevsa (18), vozil je tudi prehitro in pijan.

T. J. G./Dolenjski list

Zagorc, ki je ves čas sojenja globoko vzdihoval in glasno lovil sapo, se tokrat ni zagovarjal. Povedal je, da se sklicuje na že podane zagovore, ter dodal, da po nesreči ni zaužil niti kapljice alkohola. Opravičil se je tudi za pismo, ki ga je po nesreči naslovil na Lenartovo družino, v katerem je navedel, da se ne čuti krivega. »Ko sem to prebrala, sem se lahko le prizadeto in cinično nasmehnila. Če bi že imela kaj usmiljenja do človeka, ki se mu lahko zgodi nesreča, po tem pismu nisem čutila nobenega usmiljenja več. Pričakovali smo, da bo po nesreči potrkal na vrata in se opravičil. A se ni. Slišala sem, da popiva in se vozi z avtom ter da se obnaša, kot da mu je vseeno,« je povedala Lenartova sestra Nastja, ki se ji je 30. aprila lani, tako kot njenim staršem, očetu Vladimirju in mami Karmen, podrl svet ob spoznanju, da je le 200 metrov od njihovega doma umrl njihov Lenart.

Nesreča se je zgodila četrt pred deveto zvečer. Zagorc se je z BMW X6 peljal po Ljubljanski cesti od Karteljevega proti Veliki Bučni vasi in slabo pregledni ovinek zvozil povsem po levem voznem pasu, prav takrat pa je nasproti s skuterjem pripeljal Lenart, in sicer pravilno, po svojem pasu. Trk je bil silovit, Lenarta je odbilo 30 metrov daleč, poškodbe pa so bile tako hude, da je takoj umrl.

Ne le da je Zagorc napihal 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, bil naj bi tudi pod vplivom kokaina. »V urinu je bila dokazana prisotnost kokaina, kar kaže na uživanje te droge pred dogodkom, v krvi pa čiste substance kokaina nismo zaznali. Na podlagi rezultata ni mogoče trditi, da je vozil pod vplivom kokaina, ki bi vplival na vožnjo,« je povedala Alenka Kuštrin z Inštituta za sodno medicino. Torej je na Zagorčevo vožnjo vplival le alkohol. Analize so pokazale, da je imel v krvi najmanj 1,07 g/kg alkohola, v urinu pa najmanj 1,59 g/kg alkohola. »Tak voznik je popolnoma nesposoben za vožnjo. Tak voznik podcenjuje nevarne situacije v prometu, nastopijo motnje vida, zaradi česar napačno oceni razdaljo in hitrost vozil, vidno polje se zoži, slabša je ostrina vida; v prometu se lahko takšno stanje izraža kot vožnja naravnost v ovinku,« je nizala posledice Kuštrinova.

T. J. G./Dolenjski list

Nesrečo je pod drobnogled vzel tudi izvedenec cestnoprometne stroke Iztok Ciglerič, ki pa je žal umrl. In ker se ob njegovem poročilu zastavlja kar nekaj vprašanj, bo sodišče angažiralo novega izvedenca, hkrati pa bo Zagorca pregledal izvedenec psihiatrične stroke, tako zaradi travm po nesreči, o katerih toži, kot zaradi zahteve tožilstva po odvzemu vozniškega dovoljenja. Nadaljevanje sojenja je preloženo za nedoločen čas.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste