Slovenija

Vsi grehi ljubljanskega župana Zorana Jankovića

Črt Kaker
30. 9. 2014, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zoran Janković se poteguje za nov, že četrti mandat župana »najlepšega mesta na svetu«, in to kljub temu, da se nanj zadnja leta druga za drugo lepijo kazenske ovadbe. Od predsednika uprave Mercatorja se je uspel le za kratko zavihteti na vrh slovenske politike, a se je zelo hitro znova vrnil v Ljubljano, kjer vztraja že zadnjih osem let.

M24

Zoran Janković se je po tem, ko ga je Janez Janša leta 2006 odstavil s položaja predsednika uprave danes že hrvaškega Mercatorja, podal v vode lokalne politike. Istega leta je kandidiral za ljubljanskega župana in s konkurenco pometel že v prvem krogu. Njegovo dozdajšnje vladanje je v Ljubljani pustilo močan pečat, a je bilo njegovo vodenje občine ves čas zaznamovano z različnimi aferami in obtožbami. Mali človek ga vidi kot osebo, ki je v Ljubljani končno nekaj naredila, kritiki pa mu očitajo, da občino vodi kot brezkompromisni poslovnež, ki rad poskrbi tudi za svoj žep.

Grega Wernig/KMA
V osmih letih je bilo v Ljubljani ogromno narejenega, o tem ni dvoma. Mesto je dobilo Barjansko vpadnico, mestno parkirno hišo, oživilo se je dolgo zanemarjene bregove Ljubljanice v središču mesta, popestrila ponudba v Tivoliju, prenovilo se je nekaj ulic in podhodov in mesto se je olepšalo z novimi mostovi in brvmi.

A Ljubljana je dobila tudi vrsto nedokončanih projektov. Prvi med takimi je center Stožice, ki je po županovih zagotovilih sicer zaključen, a pogled na neurejeno okolico trgovskega središča govori drugačno zgodbo. Vsakega občana je Janković z gradnjo stadiona in dvorane kljub drugačnim zagotovilom po nekaterih podatkih zadolžil za dodatnih 400 evrov. Poleg tega je veliko podizvajalcev v Stožicah ostalo brez zasluženega plačila, najbolj grozljiva je izpoved enega od njih, ki je pred časom dejal: »Za danes še imam, čez nekaj dni pa ne vem, kaj bom dal otrokom v lonec.« Eden od obupanih in izigranih podizvajalcev je celo naredil samomor, dolgovi in stiska so mu bili v preveliko breme. Po drugi strani pa Plečnikov stadion že leta propada, nič ni z obljubljeno garažno hišo pod tržnico, v mestu je na kupe gradbenih jam, ki kazijo podobo mesta. Veliko sramoto središču mesta predstavlja tudi zapuščena tovarna Rog, ki še čaka na investitorja.

123 milijonov dolga je imela konec decembra lani Mestna občina Ljubljana. 

Veliko pomanjkljivosti je po mnenju marsikaterega Ljubljančana tudi v cestnem in javnem prevozu. Rumeni pasovi, namenjeni avtobusom in taksijem, so samo še povečali zastoje na cestah. Zanemarjena javna potniška mreža pa tako Ljubljančane kot tiste, ki se vozijo na delo v Ljubljano, odvrača od uporabe mestnega javnega prevoza. Že pred več kot letom dni je Janković z odlokom prepovedal zasebni promet na Slovenski cesti v središču mesta, obnova pa naj bi stekla še to jesen.

Mnogi tekmeci mu očitajo prezadolženost mesta, ki je konec leta 2013 znašala 123 milijona evrov, a Janković te očitke zavrača. Spomnimo. Mesto je imelo leta 2006, ko je vajeti v Ljubljani prevzel Janković, nekaj čez 50 milijon evrov dolga.

Ob tem ne velja pozabiti, da so Jankovića ves čas županovanja spremljale zelo odmevne afere. Finančni zapleti pri financiranju Stožic, sporni denarni tokovi med Mestno občino Ljubljana, Grepom in podjetji iz omrežij Jankovićeve družine, potem nenadne spremembe namembnosti zemljišč, prodaja zemljišča za Bežigradom, za katerega je sodišče ugotovilo, da ni bilo v občinski lastni, obiski kriminalistov Nacionalnega preiskovalnega urada, kupoprodajna pogodba za zemljišče Mercatorja v Nišu v času, ko je Janković vodil Mercator, so le delček za mnoge spornih ravnanj Zorana Jankovića.

Kljub vsemu Janković vnovič kandidira za župana in prav zanimivo je spremljati njegove zadnje dneve pred volitvami. Od začetka septembra namreč ni minil dan, da Janković ne bi slavnostno odprl ene od novih pridobitev mesta Ljubljana.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov