Slovenija

V Siriji umrl Slovenec Jure Korelec

G.G./STA
30. 9. 2014, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V zadnjih dneh smo poročali o Slovencih, ki so borili v džihadistov v Siriji in Iraku. Vse pa kaže, da je na sirskih bojiščih tudi padel prvi Slovenec. Na policiji so potrdili, da imajo informacije, da je na območju Sirije umrl slovenski državljan.

Arhiv Svet24

Vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je pojasnil, da tudi pri njih te novice ne morejo potrditi. Zaenkrat je vse na ravni domnev, brez uradne potrditve, zato se s tem doslej niso ukvarjali.

Planet TV je medtem poročal, da naj bi aprila v spopadih v Siriji umrl Jure Korelec iz okolice Medvod, ki se je pred dobrim letom zaradi nesrečene ljubezni spreobrnil v muslimansko vero in sprejel muslimansko ime Jusuf. V Sirijo naj bi odšel lani in se pridružil upornikov proti sirskemu režimu Bašarja Al Asada.

Pisali smo, da naj bi bilo  pri bošnjaškem imamu Bilalu Bosniću, ki naj bi rekrutiral borce za teroristično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku, pet slovenskih državljanov.

Na Bosnićevem posestvu v kraju Bužim v okolici Bihaća naj bi ob Korelcu bili še Rok Žavbi, Boštjan Skubic, Rok Šogorič in Matevž Cvetković.

Žavbi je že včeraj za slovenske medije zanikal, da bi se boril na strani skrajnežev Islamske države (IS). Tja je šel z namenom pomagati kot bolničar v boju upornikov proti krutemu režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

V Siriji ranjena 27-letna Zagrebčanka

Hrvaški mediji pa so danes poročali, da je bila v letalskih napadih na položaje IS v mestu Raka v Siriji ranjena tudi 27-letna hrvaška državljanka Dora Bilić. Zagrebčanka je v Sirijo odšla lani s soprogom Senadom Avdićem, ki je bil pred kratkim huje ranjen v bojih na strani IS.

Bilićeva je sprejela islam leta 2005, Avdić pa je njen drugi soprog, navaja Večernji list.  Domneva, da sta se s prvim soprogom ločila, ker ni bil dovolj radikalen musliman. Z Avdićem, za katerega je v Siriji skrbela, potem ko je bil ranjen, imata tudi otroka.
Časnik navaja, da se je Bilićeva na Hrvaškem družila tudi s Senadom Plojovićem iz Novega Pazarja v Srbiji, ki so ga obveščevalne službe BiH imele za vodjo vahabitske skupnosti v Zagrebu. Plojevića so letos prijeli v Srbiji, spominja.

Med prijatelji Bilićeve je bil domnevno tudi Mevludin Jašarević, ki je obsojen 15 let zapora zaradi napada na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Nekaj časa naj bi preživela tudi v vasi radikalnih muslimanov v Gornji Maoči pri Brčkem v BiH. Početje Bilićeve so spremljale hrvaške obveščevalne službe, še piše časnik.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov