Slovenija

Policisti ne bodo več javni uslužbenci?

STA
16. 9. 2014, 10.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kandidatka za notranjo ministrico Vesna Györkös Žnidar je v prestavitvi pred matičnim odborom DZ največ pozornosti namenila policiji. Poudarila je potrebo po dvigu zaupanja v policijo, kot njene prednostne naloge izpostavila pregon gospodarskega kriminala in korupcije, a tudi splošne kriminalitete. Policiste bi izvzela iz skupnega plačnega sistema.

Vesna Györkös Žnidar je v predstavitvi pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo uvodoma pojasnila, da prihaja iz Maribora, je pravnica in magistra evropskega prava. Kot pripravnica je z delom začela na sodišču in tožilstvu, nato je bila nekaj časa zaposlena v notariatu, na uradu za preprečevanje pranja denarja ter v Banki Slovenije. Sedaj je odvetnica, ki dela pretežno na področju kazenskega prava. Kot pravi, ne dvomi v svoje vodstvene in organizacijske kompetence.

Dejala je, da se ne želi predstavljati zgolj kot policijska ministrica, saj pod ta resor sodijo tudi upravne enote, ki po njenih besedah opravljajo zelo pomembne naloge. Glede na to, da bo javna uprava sodila po novem v samostojen resor, pa je pri njeni viziji razvoja ministrstva vseeno težišče na policiji, je ugotavljala. Policiji pa je v nadaljevanju prestavitve namenila tudi največ pozornosti.

Po njenem prepričanju mora prioriteta dela policije tudi v prihodnje biti pri pregonu gospodarskega kriminala in korupcije ter kaznivih dejanj s področij bančnega sektorja, zdravstva, farmacije, energetike in pri izrabljanju evropskih sredstev.

A po drugi strani je poudarila, da se mora uspeh policije meriti s stopnjo varnosti v državi. Kot omenjeno, se strinja, da mora ostati prioritetna naloga policije pregon gospodarskega kriminala in korupcije, pri čemer pa ima vtis, da so oblike splošne kriminalitete, ki narašča, nekako potisnjene v ozadje. Pri razmišljanju o prioritetah policije to ne sme biti zanemarjeno, ena od prioritet policije pa mora biti tako tudi konstantno zmanjševanje občutka ogroženosti in strahu pri državljanih, da utegnejo postati žrtve ravno v svojem okolju, je opozorila.

Odnos policije in tožilstva mora po njenih besedah temeljiti na veliki vzajemnosti in mora biti izrazito dvosmeren, tožilec pa mora imeti aktivno vlogo pri usmerjanju predkazenskega postopka. O razmerju med notranjim ministrstvom in policijo pa je Györkös Žnidarjeva poudarila, da mora biti policija popolnoma depolitizirana in da je to razmerje zakonsko že sedaj ustrezno urejeno. Zaveda se tidi, da minister pod nobenim pogojem ne sme posegati v operativno delo policije, ki mora biti popolnoma avtonomna. Minister pa skrbi za nadzor nad zakonitostjo dela policije in za pogoje za njeno delo, je dejala.

Ob objavah v medijih, da policija nima primerne opreme za delo, se ji kot državljanki postavlja vprašanje, ali je policija sploh sposobna zagotavljati varnost državljanov. Gre za osnovna sredstva, ki se neposredno navezujejo tako na varnost ljudi, kot tudi policistov, je posvarila in dodala, da gre za minimalne standarde, ki bi jih bilo treba zagotoviti v okviru proračuna.

Osebno tudi meni, da bi bilo treba izvzeti policiste iz statusa javnih uslužbencev ter pristopiti k stimulativni celostni ureditvi statusa policista na podlagi urejenega karirenega sistema napredovanja. Zaveda se sicer, da bi vsak odstop policistov od okvirja javnih uslužbencev utegnil sprožiti plaz tudi v preostalih delih javnega sektorja, a bistveno se ji zdi, da se upoštevajo specifike policijskega poklica. Poseben status je po njenem prepričanju treba dati tudi kriminalistični policiji.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste