Preteklo sredo zjutraj je bil za nekaj Ljubljančanov jutranji sprehod s psom še posebej prijeten. Na precej mrzlo in megleno jutro so bili namreč povabljeni na predstavitev novih priboljškov za svoje štirinožne prijatelje. Za slednje je bila na voljo degustacija Pasjih kaksov, za prve pa dišeča jutranja kava. Vabilu se je odzvalo precej ljubiteljev kosmatincev, med njimi tudi naši estradniki. Zakaj pa ne, saj je bil namen dogodka trojno pozitiven: prijetno jutranje druženje, »posončevanje« travnika, poleg tega pa tudi zaradi zbiranja prostovoljnih prispevkov za Zavetišče Gmajnice.
Pobiranje kakcev?
Lastniki psov, predvsem tisti v mestih in gosteje naseljenih okoljih, so se sicer, pohvalno, v zadnjih letih v veliki večini navadili pospravljati kakce za svojimi štirinožnimi prijatelji. Posebni zeleni kontejnerji in »pasjeljubci«, opremljeni z majhnimi vrečkami, niso na sprehodih nobena posebnost več. To »novo kulturo« podpirajo tudi pri znamki Pasji kaksi, saj pravijo, da »vse lastnike psov pozivajo, da v urbanih in kultiviranih okoljih, skladno s predpisi, pasje iztrebke počistijo oz. jih odvržejo v za to namenjene kontejnerje. Drugače pa je s prostori, ki niso kultivirani, so zapuščeni, opusteli, zasebni, samotni in odmaknjeni od ¬urbanih središč, torej prostorih, kjer lastniki pse smejo spustijo s povodcev. To so kraji, kjer iztrebkov ni treba pobirati. Tu bodo zaradi Pasjih kaksov med zelenjem in grmovjem zasijala sonca.«
Dragi kuža, pripelji svojega človeka!
Pravzaprav pa na dogodek niso bili povabljeni lastniki, temveč njihovi psi. Lastniki, na katere je bilo vabilo naslovljeno, so bili namreč naprošeni, da pošto predajo svojim kužkom. Vabilo, ki mu je bil priložen Pasji kaks, se je glasilo: Dragi kuža, pošiljamo ti nekaj novega: zdrav priboljšek, ki je prijazen do tvoje prebave in naše narave. Ko poješ Pasji kaks, narejen iz samih zdravih bio eko sestavin, ne boš samo dobro kakal, ampak tudi polepšal okolje. Kaksom smo namreč po pečenju dodali semena, iz katerih zrastejo sončnice. Vabimo te, da pripelješ svojega človeka na sprehod na Šišenski travnik. Zate smo pripravili degustacijo pasjih piškotov, za tvojega človeka pa kavo in klepet. Veseli bomo, če boš pred sprehodom pohrustal Pasji kaks in skupaj s svojimi kosmatimi kolegi po polju posejal prve sončnice. Da bomo veselo vzdušje razširili tudi med naše pasje prijatelje v Zavetišču Gmajnice, bomo na dogodku zanje zbirali prostovoljne prispevke.
Pekarna Hov Hov
Pasji keksi nastajajo v Pasji pekarni Hov Hov, ki jo je pred dobrim letom iz ideje, ki se je razvila iz ljubezni do lastne psičke, v uspešno poslovno stvarnost prenesla Mariborčanka Nastja Verdnik. V njeni pekarni se pečejo piškoti, ki so popolnoma naravni, saj ne vsebujejo umetnih konzervansov, barvil niti ojačevalcev okusa. Prav tako ne vsebujejo soli in sladkorja. Vsebujejo meso in zelenjavo slovenskega porekla, pri čemer uporabljajo le kakovostne kose mesa. V njihovih priboljških tako ne boste našli kostne moke, stranskih mesnih produktov, dodatnih maščob in pepela. So nizkokalorični, primerni za vse velikosti in starosti kužkov. Posebno pozornost pa namenjajo tudi temu, da so proizvodi primerni za pse z alergijami in dietami. Pasji kaksi so poleg sončničnih na voljo tudi s konopljinimi in lanenimi semeni.