Slovenija

Se je Janković res protipravno okoristil za 100.000 evrov?

Č. K.
2. 9. 2014, 17.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković se bo moral zaradi spornih Mercatorjevih poslov v srbskem Nišu zagovarjati na ljubljanskem sodišču. Okrožno sodišče je namreč zavrnilo njegov ugovor, kar pomeni, da je obtožnica dokončno postala pravnomočna.

Nikola Miljković/KMA

Kot je znano, je okrožno tožilstvo v Ljubljani obtožnico zoper ljubljanskega župana in še proti trem obtožencem vložilo zaradi poslov Mercatorja v Nišu iz leta 2005, ko je Janković vodil takrat še največjo slovensko trgovsko družbo Mercator. Poleg Jankovića je sodišče preiskovalo tudi Marinška in Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja. Preiskava je bila končana 27. septembra lani, sodišče pa je spis poslalo na ljubljansko okrožno tožilstvo, ki se je odločilo, da vloži obtožbe. Tožilstvo Jankoviću in soobtoženim očita zlorabo položaja in pridobivanje protipravne premoženjske koristi v višini 100 tisoč evrov. Na sporne Mercatorjeve posle v Nišu so sicer prvič opozorili revizorji revizijske družbe Deloitte, ki so leta 2006 pregledovali poslovanje Mercatorja, ko je družbo še vodil Zoran Janković.

Po Čeferinovem prepričanju je Janković pravnomočno obtožen zaradi medijske odmevnosti.

Iz revizijskega poročila naj bi bilo namreč razvidno, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške in še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen, češ da ima Mercator za milijardo evrov investicij. Janković je od takrat večkrat poudaril, da pri omenjenem nakupu ni šlo za sporne posle niti ni prišlo do zlorabe položaja ali kaznivega dejanja. Kot je pojasnil, se sam ni dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal. Za komentar smo povprašali tudi kabinet ljubljanskega župana, od koder so nas preusmerili na Jankovićevega zagovornika, Aleksandra Čeferina. Ta je za Svet24 dejal: »Očitno vsaka zadeva, ki je odmevna, pride na sodišče, ne glede na to, ali obstajajo kakršnikoli dokazi zoper osebo, ki se jo preganja. Kljub temu da bi po zakonu moralo tožilstvo dokazovati krivdo, bomo na sojenju, ko to bo, mi dokazovali, da gospod Janković očitanega dejanja ni storil. V konkretni situaciji ni niti dokazov niti indicev, da bi Zoran Janković storil očitano kaznivo dejanje.« O Jankovićevi krivdi ali nedolžnosti bo tako zdaj moralo odločiti okrožno sodišče, a že samo dejstvo, da se bo moral zaradi obtožbe o zlorabi položaja zglasiti na sodišču, predstavlja za Jankovića hud udarec. Kako bodo to sprejeli ljubljanski volivci, bomo izvedeli že čez dober mesec dni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste