Slovenija

Se bo Tuš povezal s trgovsko verigo Plodine?

M.J.
19. 8. 2014, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Reška trgovska veriga Plodine je v ponedeljek sporočila, da so medijske navedbe o strateškem povezovanju z Engrotušem "le ugibanja". Zanikajo jih tudi v celjski družbi. O strateškem povezovanju slovenskega trgovca in druge največje hrvaške trgovske verige

Tuš
Med poslovnimi subjekti, ki imajo terjatve do trgovin s Tuševim logotipom, je tudi država BiH.

Po Agrokorjevem prevzemu Mercatorja bi lahkov kratkem lahko prišlo do lastniškega povezovanja še dveh velikih trgovskih verig iz Slovenije in Hrvaške. Dnevnik ob tem poudarja, da v ozadju zgodbe stoji italijanska bančna skupina Intesa San Paolo, "ki je močno izpostavljena tako do Tuša kot do Plodin".

Italijanska skupina, v Sloveniji prisotna preko Banke Koper, je tudi ena izmed upnic, s katero je Tuš pred kratkim dosegel dogovor o novem prestrukturiranju okoli 400 milijonov evrov finančnih obveznosti skupine Tuš. Bankirji naj bi po drugi strani našli primernega strateškega partnerja za njegovo trgovsko družbo.

Družba Plodine je po pisanju Dnevnika poslovala bolje kot Engrotuš, ki je lani izgubil desetino prihodkov in ustvaril skoraj 50 milijonov evrov izgube, kar je daleč najslabši poslovni rezultat v zgodovini družbe. Tudi zaradi tega po navedbah časnika potrebuje strateškega partnerja, s povezovanjem pa bi obe družbi poskušali izboljšati dobičkonosnost.

Plodine so v poslovno celo zahtevnejšem okolju sicer lani okrepile prihodke za 2,35 odstotka na okoli 3,26 milijarde kun (417 milijonov evrov). Kljub vsemu je finančna slika hrvaške družbe vse prej kot zavidljiva, saj je ta močno zadolžena.

Članica uprave Plodin Đozi Heberling je v ponedeljek za hrvaško tiskovno agencijo Hina navedbe Dnevnika o povezovanju s Tušem označila kot "le ugibanja". V Tušu pa so na kratko odgovorili, da Dnevnikove predpostavke o povezovanju ne držijo.

Časnik sicer navaja, da bi z morebitno združitvijo omenjenih družb nastala skupina, ki bi mnogo lažje konkurirala nastajajočemu velikanu po združitvi Agrokorja in Mercatorja, saj bo ta letno ustvaril sedem milijard evrov prihodkov in zaposloval kar 64.000 ljudi.

Engrotuš in Plodine bi imela po drugi strani milijardo evrov letnega prometa, upravljala bi več kot 130 supermarketov in drugih manjših trgovin, v Sloveniji in na Hrvaškem pa bi zaposlovala več kot 6000 ljudi.

Plodine so v lasti podjetnika Mila Ćurkovića, ki je v preteklih dveh desetletjih uspel zagotoviti položaj drugega največjega trgovca na Hrvaškem, takoj za Agrokorjevim Konzumom.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan