Slovenija

Knjižica Rdeča kapljica je doma v Piranu

Tilen Pajek
16. 8. 2014, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Irena Dolinšek avtorica knjižice o krvodajalstvu, s katero želi otroke seznaniti s prostovoljstvom in darovanjem krvi, nas spomni, da lahko vsak reši življenje.

Tilen Pajek
Na pogovor z nasmejano upokojenko, ki je zaznamovala turistično zgodovino Portoroža, smo se odpravili na sončno teraso s pogledom na morje. Ko je kot animatorka v hotelu v 80. in 90. letih organizirala številne dogodke, se je domov večkrat vrnila v jutranjih urah. To se ji zgodi še danes, saj se izzivov in druženja z ljudmi nikoli ne naveliča. Je ljubiteljica morja, tetovaž in psov pa tudi oboževalka Harryja Potterja.
Tilen Pajek

S podporo Občine Piran, območnega združenja Rdečega križa in prostovoljcev, ki so sooblikovali knjižico Rdeča kapljica je doma v Piranu, je našla rešitev, kako bi tudi druge spodbudila k darovanju. Javnosti je predstavila zgodbo o vili, ki je morju ukradla tri dragocene kapljice vode in jih podarila ljudem. S to simboliko je bralca opomnila, da je lepo deliti in pomagati. »Najmlajše je treba ozaveščati, da darovanje krvi ni nič grozljivega. To je del vseh nas in gre za plemenito dejanje. Če otrok raste s tem prepričanjem, izgubi strah in ugotovi, da je tudi sam darovalec življenja,« za Svet24 pojasni sogovornica.

Septembra bo izšel ponatis, ki bo namenjen vrtcem in osnovnim šolam, kot pripomoček za promocijo krvodajalstva med najmlajšimi. Dolinškova je tega izredno vesela, saj zaupa otroškim sposobnostim dojemanja, in ob tem pravi: »Z igro otroci spoznajo osnove o darovanju krvi, imajo pa tudi veliko vprašanj. Navdušuje me, da ne glede na internet in medije, ki jih obkrožajo, radi prisluhnejo in se animaciji popolnoma prepustijo.«

Tilen Pajek

Zgodba se odvija v Piranu, prepletena s pomembnimi simboli obmorskega mesta, kar nazorno prikazujejo tudi ilustracije Fulvie Zudič, ki je avtoričina velika prijateljica in se poznata že vrsto let: »Radi sodelujeva pri različnih dogodkih, ki so prostovoljno ali dobrodelno obarvani. Pri oblikovanju knjige sem vedela, da bo ona ilustratorka. Jaz sem podarila zgodbo, ona ilustracije, ki so točno take, kot sem si jih predstavljala.«

Čeprav je komaj izšla knjižna oblika, pa avtorica že razmišlja tudi o gledališko-plesni predstavi skupaj z akrobatsko skupino Flip. Ne nazadnje gre za prvovrstno pravljico, ki nas spomni, da je humanitarnost odgovoren del odraščanja.

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste