Slovenija

Gabriela že deset let bije bitko s prometnim ministrstvom

Gabrijel Toplak
7. 8. 2014, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ker je železniška proga od stanovanjske hiše oddaljena le kakšnih 30 metrov, se posledice nenehnih tresljajev že pošteno kažejo tako v notranjosti kot na zunanjosti hiše.

Potem ko je mislila, da bo lahko po dedovanju hiše od svoje matere in selitvi iz mesta na podeželje jesen življenja preživljala nadvse mirno, se je 62-letna Gabriela Kranjc iz Slivnice pri Mariboru pošteno uštela.

Že več kot 10 let ona in sosedje bijejo srdit boj s pristojnimi službami prometnega ministrstva. Gabriela je nanje naslovila že številne pozive in prošnje, saj ji promet na bližnji železniški progi, ki je od njene hiše oddaljena okoli 30 metrov, povzroča sive lase. »Želela bi samo protihrupno zaščito ali pravično denarno odškodnino. Železniška proga iz Maribora proti Zidanemu Mostu je nadvse prometna. Ko sem bila še majhna, je tod peljalo le kakšnih pet vlakov dnevno, zdaj pa jih pelje 160. Štela sem jih in ugotovila, da vozijo skoraj vsakih šest minut,« pojasnjuje Kranjčeva. Dodaja, da je zunaj hiše nemogoče posedati, saj se, ko mimo hiše pelje vlak, ne slišijo, nadvse hrupno pa je tudi v notranjosti hiše.

»Vse se trese. Tresljaji so že povzročili okvaro televizorja, ki ga sploh ne slišim, če imam odprto okno. Številne razpoke so se pojavile na dvorišču in po stenah hiše,« pravi sogovornica, ki jo najbolj čudi dejstvo, da so se predstavniki pristojnih služb, ki so si razmere ogledali na terenu, sicer strinjali z njenimi pritožbami, saj so ugotovili čezmerno raven hrupa, a se v vseh teh letih ni zgodilo še nič. »Hrup je tako močan, da domači kar naprej iščemo rešitve, kako ga omejiti. Odločili smo se za nasad cipres in drugega drevja vzdolž železniške proge, a ne zaleže,« poudarja Kranjčeva.

Zaradi bližine železniške proge so morali vrt prestaviti za hišo, saj, tako Kranjčeva, na njem ni uspevalo ničesar. Nezadovoljstvo tamkajšnjih stanovalcev pa stopnjujejo še zapornice, ki se večkrat pokvarijo ali celo prehitro spustijo, da pred njimi čakajo po 15 minut in več, vlaka pa v tistem času ni od nikoder. »Tudi okolica prehoda ni vzdrževana. Trava je visoka, v njej so poleti podgane, kače, polži, mrčes in podobno, zato si ne upam na sprehod,« je dejala Kranjčeva in sklenila, da živi tako rekoč na železniški postaji.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov