Slovenija

Pri Ruski kapelici opozorili na nesmiselnost vojn

STA
27. 7. 2014, 14.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred Rusko kapelico pod Vršičem je danes potekala tradicionalna slovesnost, ki je letos v znamenju 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. Slovesnosti so se udeležili številni visoki gostje iz Slovenije in Rusije. Govorniki so med drugim izpostavili prijateljske donose med obema državama in opozorili na nesmiselnost vojn.

Mediaspeed
Kot je dejal častni pokrovitelj dogodka, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v odhodu Metod Dragonja, je Ruska kapelica postala simbol prijateljstva slovenskega in ruskega naroda, tradicionalna srečanja pa imajo po njegovih besedah večplastni značaj. "So poklon spominu na tragično nesrečo, v kateri so ruski vojni ujetniki med gradnjo ceste na Vršič umrli pod plazom. So opomin na nesmiselnost vsake vojne, tudi prve svetovne vojne 20. stoletja, ki je zaznamovala in spremenila evropski zemljevid. In so gradnik odličnih odnosov in prijateljstva med dvema državama, Rusko federacijo in Slovenijo," je poudaril Dragonja.

Da je Ruska kapelica simbol slovensko-ruskega prijateljstva, je poudaril tudi podpredsednik ruskega sveta federacije Jurij Vorobjov. "Naroda Rusije in Slovenije združuje želja po ohranjanju resnice o zgodovinskih dogodkih 20. stoletja, želja, da spomin na junaške in tragične strani zgodovine ohranjajo tudi mlade generacije, in težnja, da ne dopustimo oživitve nacistične ideologije v Evropi in po svetu," je dejal. "Grozote svetovnih vojn je treba pomniti, da se tovrstne tragedije ne bi nikoli več ponovile," je še dodal.

Jedro slovesnosti je bilo letos spominsko, prireditev pa je med drugim popestrila izvedba dela skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se je prepletala z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov s fronte. Ob koncu slovesnosti je potekalo tudi krajše bogoslužje.

Pod Vršič so danes prišli številni visoki gostje iz Slovenije in Rusije, med drugim predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Janko Veber, predsednik DS Mitja Bervar, delegacije zgornjega in spodnjega doma ruskega parlamenta, ruske pravoslavne cerkve, ruskega ministrstva za obrambo in ruske zveze veteranov, pa tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. S tradicionalno slovesnostjo ob obletnici postavitve Ruske kapelice se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste