Slovenija

Bratuškova: Mercator je leta 2005 prodala vlada Janeza Janše

STA/J.P.
26. 6. 2014, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednica vlade in stranke ZaAB Alenka Bratušek je danes v izjavi za medije spomnila, da je bil Mercator prodan že leta 2005. Znova je zagotovila, da bo zahtevala ohranitev delovnih mest. "To je, tako mi pravijo, zapisano v pogodbi. Ohranjajo se na ravni, kot so jih sindikati dogovorili zdaj, ko je Mercator še v sedanjem lastništvu," je dejala.

Bratuškova je ob današnji informaciji, da so Agrokor in prodajalci Mercatorja tik pred zaključkom transakcije, poudarila, da je družbo "prodala vlada Janeza Janše na način, na kakršen je to naredila". Postopki prodaje, kot jih zdaj vodijo banke, se torej po besedah odhajajoče premierke niso začeli pod njeno vlado, ampak pod Janševo.

Ponovila je, da kupoprodajne pogodbe ni videla. "Kar sem lahko naredila, sem naredila. Zahtevala sem, da so te zaveze v pogodbi vključene. Če bo do tega posla prišlo, bo minister za gospodarstvo Metod Dragonja naslednji teden poklical nove lastnike in od njih zahteval enako," je napovedala Bratuškova.

Spomnila je, da so se največje težave slovenskega gospodarstva zgodile v obdobju 2004-2008, ko so banke dajale tajkunske kredite brez ustreznega kritja. 

Premierka se je v izjavi navezala tudi na drugo trenutno zelo aktualno temo. Spomnila je, da je poslanska skupina Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o vladi, s katero bi določili, da pravnomočno obsojeni posameznik ne more opravljati najvišje funkcije ali celo voditi državo.

"Kandidiram za predsednico vlade, da ustavim ljudi, kot so Bavčar, Šrot, Kordež, Časar in Janša. Vemo, kako je Janez Janša dovolil tajkunom, da brez denarja s poceni krediti odkupijo državno premoženje in ustvarijo težave, s katerimi se ukvarjamo danes," je dejala Bratuškova.

Prav zato so tudi vložili omenjeni predlog novele. "Pozivam poslanske skupine, ki so še v DZ, da nas pri tem podprejo in omogočijo sprejem zakona še pred volitvami. Zelo vesela bi bila, če bi nas pri tem podprl še en kandidat, ki želi biti predsednik vlade - Miro Cerar. Upam, da bom dobila njegovo mnenje o tem, ali ljudje, ki so pravnomočno obsojeni in sedijo na Dobu, lahko vodijo in upravljajo našo državo," je še dodala Bratuškova.

Spomnila je, da so se največje težave slovenskega gospodarstva zgodile v obdobju 2004-2008, ko so banke dajale tajkunske kredite brez ustreznega kritja. "Zato se danes ukvarjamo s težavami bank in težavo z Mercatorjem. Kdo je takrat vodil vlado, nam je vsem jasno, to je bil Janez Janša," je zaključila.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov