Slovenija

Zaporniki na dobu vpijejo: Janša, Janša

G.G./U.K./S.R.
20. 6. 2014, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Janša se je zahvalil svojim podpornikom in odšel v zapor na Dobu, kjer bo prestajal dveletno kazen.

Nikola Miljkovic / Krater Media

 

Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru podpornikom, ki so ga prišli pospremit na prestajanje dveletne zaporne kazni v zadevi Patria, med drugim dejal, da še vedno ni dobil odgovora, kaj je storil narobe. Ob tem se je zahvalil več tisoč podpornikom, do zapora pa sta ga pospremila soproga Urška in odvetnik Franci Matoz.

 

Janša se je spomnil dogodkov pred 25 leti in dejal, da so ga takrat obsodili zato, ker naj bi svoje intelektualne sposobnosti napačno usmeril. "Tudi takrat so režimski mediji trobili vsak dan, da je treba takšno sodbo spoštovati," je dejal. Hkrati pa poudaril, da smo se pred 25 leti osamosvojili, ne pa tudi osvobodili laži, prevar, privilegijev, da se stvari sprevračajo... "To je očitno težje kot osamosvojitev. To delo, dragi prijatelji, nas še čaka," je dejal.

7:57 - Zaporniki na Dobu iz dvorišča vpijejo "Janša, Janša!"

7:45 - Janša v spremstvu podpornikov odhaja v zapor!

7:33 - Janša: "V slovenskem javnem prostoru se resnica ne sme razglasati za sovrazni govor. Hvala za vso podporo, na 13. julija pa pobarvajte Slovenijo v barve svobode in pravičnosti"

7:28 - Janez Janša se je najprej zahvalil svoji ženi za vzpodbudne besede.  "6 let s to afero uničujejo mene in mojo družino! Z afero ne uničujejo le mene in moje stranke, zastrupljajo tudi politično ozračje. 4 leta so mediji lažno porocali, 4 leta se ni dalo braniti. Štiri leta nihče ni povedal, česa sem kriv. Smo se osamosvojili, nismo pa se osvobodili."

7:23 - Urška Bačovnik Janša: "Nisem še srečala bolj poštenega in pravišnega človeka kot si ti, Janez. Nikoli ne bom sprejela te sramotne in krivične obsodbe!" 

7:08 - Milan Zver: "Napravili bomo vse, da te čim prej spravimo iz zapora. Nato bomo nadaljevali z gradnjo druge republike!" Dodal je, da bodo tisti, ki so to zakuhali, tudi odgovarjali!

7:01 - Duhovnik Štuhec je z dvatisočglavo množico zmolil Oče naš in Zdravo Marijo za zdravje Janše.

18:58 - Primc: Danes ni dober dan, tudi za tiste ne, ki danes slavijo!

18:50 - Vasko Simoniti je povedal: "Proces je odraz ideološke zaslepljenosti in sovraštva do demokracije. S teboj, Janez, so obsodili tudi vse nas."

18:46 - Aleš Hojs je povedal, da podpirajo Janšo in da morajo demokrati ostati demokrati! "Danes je žalosten dan, a prepričan sem, da bo ta sodba padla, kot je padla takrat," je povedal Hojs.

18:40 - Mikrofon je prevzel David Tasić. 25 let se nisem udelezeval shodov in proslav. Verjel sem da imamo demokracijo, je povedal Tasić!

18:29 - Govornica je povedala, da je Janša zaprt zato, ker je vodja največje politične stranke in ne zato, ker bi zagrešil kaznivo dejanje! Dodala je še, da je potemtakem lahko vsak obsojen brez dokazov, a da tega ne bodo dopustili! Povedala je, da Slovenci ne moremo zaupati slovenskemu pravosodju! Danes se zavednemu Slovencu in njegovi družini dogaja velika krivica, je še povedala govornica! Ko bo sodba padla, se bo Janez Janša vrnil močnejši in z večjo podporo kot kadarkoli prej!

18:21 - Janez Janša je stopil na oder pred protestnike. Kuntner prebira Majniško deklaracijo 2014! 

18:19 - Nekateri sodelujoči v protestih so verbalno napadli novinarje!

18:05 - Na Dob je prispel konvoj z Janšo! V avtomobilih pred njim naj bi bili nekateri poslanci! V znak podpore pa trobijo tudi slovenski železničarji!

17:49 - Janša naj bi se sedaj peljal mimo Medvedjeka!

17:45 - Sedaj naj bi bilo zbrano že okoli 2000 ljudi!

17:37 - Po prvih podatkih razen Vizjaka in Lisca drugih poslancev na zborovanju ni!

17:27 - Na prizorišče je prišel Franci Matoz!

17:20 - Iz govorniškega odra se sliši: "Za kar so nas opeharili bomo dobili povrnjeno s tisočerimi obrestmi!"

17:06 - Kolona z Janšo je pravkar na AC pri Blagovici. V koloni je preko 100 vozil.

16:45 - zbralo se je okoli 1000 popornikov in začel se je program!


16:42 - Črnkovič vzklika "živel Janša' pristaši pa vzklikajo za njim! Med množico se sliši vpitje 'Kučana in Rigelnika zapret in jajca odrezat'!


16:37 - Črnkovič je povedal, da bo čez približno mesec dni tudi sam odšel na Dob! Dodal je še, da še ni dobil odgovora o alternativnem prestajanju kazni!

 

16:35 - Zbrane na Dobu je pozdravil tudi vlak, ki je neprekinjeno trobil eno minuto medtem, ko se je peljal mimo!

 

16:27 - Podporniki imajo na transparentih napisane slogane kot so Udba ne spi!; Danes Janša, jutri ti!; Svoboda Janezu Janši; Kučanova Udba odgovorna za krizo v Sloveniji! Laž in Kučan imata kratke noge! in tako naprej.

 

Janšo so pospremili žena Urška, Milan Zver ter Zvone Černač. Pred Dobom pa se je zbralo preko tisoč podpornikov, ki mirno protestirajo. Na nadvozih na štajerski avtocesti so obesili transparente v podporu Janezu Janši in zahtevali njegovo izpustitev. Na prizorišču naj bi bilo okoli 500 podpornikov s transparenti, dogodek pa pokrivajo tudi tuji mediji.


Simon rosc

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Po prejemu poziva na prestajanje kazni je Janša napovedal, da se bo na poziv odzval.
Obenem je na ustavno sodišče vložil pritožbo, a so ustavni sodniki pritožbo zavrgli, ker ni izčrpal ostalih pravnih možnosti. Zahtevo za varstvo zakonitosti so na vrhovnem sodišču prejeli v sredo in jo v četrtek dodelili sodnici poročevalki, ki pa je po poročanju medijev predlagala svojo izločitev.


Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnjujejo, da so vsem zaprtim osebam, torej bodo tudi Janši, zagotovljene temeljne človekove pravice in svoboščine, razen tistih, ki so jim odvzete zaradi izvršitve kazenske sankcije. Po sprejemu vsakega obsojenca obravnavajo individualno in zanj izdelajo načrt.Janša naj bi se na Dob iz Šempetra podal okoli 16. ure, spremljali ga bodo nekateri somišljeniki. Na Dobu naj bi bil okoli 17. ure. 

Simon rosc

Janša ni podal predloga za odlog izvršitve zaporne kazni.

Predsednik SDS Janez Janša na pristojno sodišče ni podal predloga za odlog izvršitve zaporne kazni. Takšen predlog bi v primeru odobritve omogočil tudi vsebinsko obravnavanje izrednega pravnega sredstva pred vrhovnim sodiščem v ustreznem časovnem okviru. Tako pa na vrhovnem sodišču ne morejo predvideti časovne dinamike obravnave Janševe zahteve.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste