Slovenija

Balkanski bojevnik se s predobravnavnimi naroki vrača na prvo stopnjo

STA/M.J.
1. 6. 2014, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na ljubljansko okrožno sodišče se vračajo obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik. V ponedeljek se začenjajo predobravnavni naroki, ki so namenjeni izrekanju o krivdi, do 16. junija se jih bo zvrstilo sedem. Prvi bodo morali na sodišče Tadej Poljak, Valter Abramovič in Dejan Zupan. Narok za prvoobtoženega Dragana Tošića prihodnji teden še ni razpisan.

Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki bo zadevo vodila v ponovljenem sojenju, je predobravnavne naroke razpisala še za torek in sredo ter prihodnji ponedeljek, torek, sredo in pa ponedeljek 16. junija. Naroki bodo vsaj prvi teden potekali zelo intenzivno, po trije na dan.

V torek so na sodišče vabljene Zdenka Kondič, Suzana Remškar in Sandra Udrih, v sredo pa Marko Bublić, Miralem Lucević in Anes Selman. Selman je sicer pobegnil v BiH, kjer pa so ga bosanski organi pregona priprli zaradi trgovine z drogo.

Prvostopenjsko sodišče bo moralo v ponovljenem sojenju v zadevi Balkanski bojevnik ponovno izvesti vse dokaze, pri tem pa bo sodil popolnoma spremenjen senat.

V zadevi, ki se jo je prijelo ime Balkanski bojevnik, je bilo obtoženih 17 ljudi, policija jih je aretirala 25. maja 2010. Sojenje se je začelo slabo leto zatem, sodišče je novembra 2012 štiri obtožene obsodilo na zaporne kazni, ostale pa oprostilo, med njimi tudi prvoobtoženega Dragana Tošića. Še pred tem je sodišče izločilo večino obremenilnih dokazov.

Po pritožbah tožilstva in obsojenih je višje sodišče novembra lani vsem štirim obsojenim zaporne kazni zvišalo, za preostalih 13 pa slab mesec pozneje oprostilne sodbe razveljavilo in določilo, da se sojenje zoper njih ponovi. Odločilo je tudi, da so dokazi, ki jih je prvostopenjsko sodišče izločilo, zakoniti.

Anesu Selmanu, ki je bil obsojen na deset let zapora, Marku Bubliču, ki je dobil osemletno kazen, in Dejanu Zupanu, obsojenemu na sedem let zapora, je višje sodišče prisodilo 15 let za zapahi. Sandra Udrih je bila sprva obsojena na štiri leta zapora, po odločitvi višjega sodišča pa bo za zapahi osem let. Ker pa je višje sodišče razveljavilo tudi točko glede hudodelskega združevanja, bodo v tem delu sodili vsem 17, torej tudi obsojeni četverici. Selman bo svojo kazen najbrž odsedel v BiH.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov