Slovenija

Svoboda ni za vsakogar

Alma Elizabeta Simič
26. 5. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kaj nam v tem času pomeni pojem svoboda? O tem sem skozi različna obdobja svojega življenja veliko razmišljala. Vedno je obstajala želja po njej. Svobodi, namreč. Le njena interpretacija se je s časom precej spreminjala. Veliko sem tudi bežala pred realnostjo in se begajoča prepričala, da je to tisto pravo. Da je pobeg pred nečim oziroma pred samim sabo svoboda.

Boštjan Pucelj

Pozneje sem ugotavljala, da lahko bežim in se skrivam, ampak sama sebe na koncu zgodbe obvezno dohitim. In navadno si moram takrat v ogledalu dobro ogledati svoj obraz, da prepoznam tisto, pred čemer sem bežala. Smola je v tem, da med takim begom človek sploh ne ve, da pred čim beži. Zdi se ti, da si ubral pravo pot in niti ne dojameš, da se največkrat sam zapreš v stekleno kletko, iz katere se sicer dobro vidi, dobro sliši, celo vonja, zato je povsem možno v njej preživeti leta in leta, preden ugotoviš, da je med tabo in življenjem, »ki bi lahko bilo«, plast debelega stekla.

Včasih je laže slediti smerokazom kot pa poiskati svojo lastno pot.

Ko že razglabljam o svobodi, bi me znal kdo vprašati, kaj hudiča meni ta beseda sploh pomeni. Po pravici povedano težko razložim. Več stvari.

Svoboda je možnost odločanja brez zunanjih vplivov. Odločitev, ki pride iz tebe in za katero stojiš. Recimo ko me piči osa in me prime, da bi jo zmečkala, se odločim, da tega ne bom naredila. In sem na to kar malo ponosna. Ne zato, ker bi bilo ubiti živo bitje nekaj groznega, pač pa zato, ker mi ni treba. Lepo je imeti možnost, da se odločiš neodvisno od sveta zunaj tebe. In enostavno veš, da si se odločil prav.

Ko že razglabljam o svobodi, bi me znal kdo vprašati, kaj hudiča meni ta beseda sploh pomeni. Po pravici povedano težko razložim. Več stvari.

Možnost razporejanja lastnega prostega časa. Ko počneš stvari samo zaradi samega sebe. Ko ni nikogar, ki bi ti namigoval, kaj bi bilo potrebno, nujno, pametno ali zabavno. Občutek, da nisi stalno pod drobnogledom.

Možnost, da v svoje življenje spustiš samo tiste ljudi, ki jih sam hočeš (govorim o zasebnem vidiku bivanja).

Možnost sam začutiti veselje do življenja, ker se dobro počutiš. Brez prigovarjanja, tolažbe ali očitkov kogarkoli. Brez pridig o tem, kako lepo je življenje in kako lepo zunaj sije sonce, ti pa si slabe volje in doma pred računalnikom. In ne zato, ker se trudiš ne biti depresiven.

Možnost potegniti se v svoj lastni svet, kadar to potrebuješ.

Svoboda je tudi sprijaznitev s samim sabo. Ko prenehaš z igranjem in si drzneš biti točno to, kar si. Ko te ni več strah, da te ne bodo sprejeli, da boš zavrnjen.

Prav tako ne morem mimo finančne neodvisnosti. Pa čeprav se sliši banalno. Svoboda je, če zaslužiš dovolj, da poskrbiš sam zase in se ti pri tem ni treba vznemirjati za čisto vsak evro, ki ga zapraviš. Pa ne govorim o brezglavem nakupovanju. Govorim o tem, da greš v trgovino in si kupiš kos boljšega sira, samo zato ker ga imaš rad, pa čeprav stane dvakrat več od navadnega. Tega ne storiš vsak dan, včasih pa le, in se pri tem počutiš dobro.

Pojmo, bratje, pesem o svobodi. Škodilo nam ne bo.

Lahko bi še naštevala, pa se mi zdi nesmiselno. Ko še enkrat preberem napisano, zavzdihnem. Jasno mi je, da večina ljudi ne razmišlja tako kot jaz. Ali pač? Občutek imam, da ljudje želijo veliko več. Svoboda ni za vsakogar. Zanjo je potrebna moč. Včasih je laže slediti smerokazom kot pa poiskati svojo lastno pot.

Če sem iskrena in če si na koncu prevedem vse tole pisanje, je zame tisto, kar mi največ pomeni, mir.

Mir v duši, v srcu, v glavi. Prostor pod soncem, ki bi bil samo moj. Se pravi dom. Ah …

Kolumna izraža stališča avtorja in ne uredništva časopisa Svet24.

 

 

 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste