Slovenija

Bi radi oplemenitili privarčevana sredstva?

Sašo Avramovič
14. 5. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Če želimo svoja privarčevana sredstva varno oplemenititi, potem se lahko odločimo za bančne depozite na kateri izmed bank. Depozit sklenemo za določeno obdobje, ob sklenitvi pa je sprva nujen polog. Če se odločimo za depozite s fiksno obrestno mero, že pri sami sklenitvi izvemo, koliko obresti bomo dobili ob zapadlosti.

Profimedia

Primerjali smo ponudbe depozitov v Abanki, NLB, Raiffeisen Banki in Novi KBM.

V Abanki nam je na voljo več »paketov« depozitov, in sicer nenamensko vezani depozit v domači valuti z izplačilom obresti ob dospelosti, nenamensko vezani depozit v domači valuti z mesečnim izplačilom obresti, depozit z naraščajočo obrestno mero in nenamensko vezani depozit v domači valuti z možnostjo predčasnega odpoklica. Pri Abanki so nam podali tudi informativni izračun (predpostavka je, da naš polog ob sklenitvi znaša 3000 evrov, depozit pa sklenemo za tri leta): fiksna obrestna mera znaša 2,70 odstotka in znesek obresti 243,02 evra, kar pomeni, da bomo po treh letih »nagrajeni« z 243,02 evri, torej bomo dobili skupno 3243,02 evra. Informativni izračun velja za nenamenski vezani depozit v domači valuti z izplačilom obresti ob dospelosti. Velja za vse, ki niste člani Apaketa družine ali uporabniki osebnega računa Premium.

Profimedia

V NLB se lahko odločimo za »klasični« NLB Depozit, depozit NLB Renta, NLB Depozitni par ali NLB Naložbeni par. Poglejmo informativni izračun, ki so nam ga podali, če je znesek depozita 3000 evrov, depozit pa sklenemo za tri leta (predpostavki sta, da imamo v banki že privarčevana sredstva prek 5000 do 49999,99 evra in da depozit sklenemo v poslovalnici). Fiksna obrestna mera znaša 2,40 odstotka, znesek obresti 221,23 evra, torej je končni znesek 3221,23 evra. Informativni izračun velja za »klasični« NLB Depozit.

V Novi KBM lahko izbiramo med redno ponudbo kratkoročnih in dolgoročnih depozitov, posebno ponudbo kratkoročnih in dolgoročnih depozitov, depozitom na voljo, naložbenim duetom (kombinacija depozita in vzajemnih skladov) … Kolikšen bo celoten znesek po treh letih, če je znesek depozita 3000 evrov? Po informativnem izračunu, ki so nam ga posredovali iz Nove KBM, znaša fiksna obrestna mera 2,55 odstotka, znesek obresti 229,71 evra, celoten znesek privarčevanih sredstev pa na koncu 3229,71 evra. Informativni izračun velja za dolgoročni depozit s fiksno obrestno mero iz posebne ponudbe.

Tudi v Raiffeisen Banki nam je na voljo več »paketov« depozitov (klasični depozit, depozit plus in lifting depozit). Če velja naša predpostavka, da je znesek depozita 3000 evrov, depozit pa sklenemo za tri leta, potem je informativni izračun, ki so nam ga dali na Raiffeisen Banki, sledeč: fiksna obrestna mera znaša 1,80 odstotka, znesek obresti 165,32 evra, skupni znesek pa 3165,32 evra. Informativni izračun velja za klasičen depozit.

Vsi izračuni, ki smo jih podali, so informativni in veljavni na dan 12. 5. 2014 (banke so nam jih dale predvčerajšnjim). Prav tako je v vseh informativnih izračunih uporabljena fiksna obrestna mera.

Ponudb in končnih zneskov depozitov ne moremo med sabo primerjati, saj so »paketi« depozitov med bankami različni, vseeno pa smo v okvirčkih zbrali informativne izračune, ki so navedeni zgoraj, pri posamezni banki.

 

ABANKA

znesek depozita  - 3000 EUR

čas vezave           - 3 leta

skupni znesek:  3243,02 EUR

 

NLB

znesek depozita   - 3000 EUR

čas vezave            - 3 leta

skupni znesek 3221,23 EUR

 

NOVA KBM

znesek depozita    - 3000 EUR

čas vezave             - 3 leta

skupni znesek 3229,71 EUR

 

RAIFFEISEN BANKA

znesek depozita     - 3000 EUR

čas vezave              - 3 leta

skupni znesek 3165,32 EUR

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste